Laura Kotnik ostaja moštna d’čva še eno leto

V teh dneh bi v "normalnih" časih Korošci izbrali že dvaindvajseto moštno d’čvo, ker pa letošnje epidemiološke razmere ne dopuščajo izvedbe prireditev, so se organizatorji izbora odločili, da bo laskavi naziv še eno leto pripadal lanskoletni zmagovalki Lauri Kotnik, so sporočili iz Društva podeželske mladine Mežiška dolina.

Sadjarsko društvo Mežiške doline že več kot dvajset let, nekje v času okrog Andrejevega (konec meseca novembra), organizira Moštno gavdo, katere osrednji dogodek je izbor moštne d’čve. Lansko leto so se jim prvič pri organizaciji pridružili še člani in članice DPM Mežiška dolina, ki bi pri izvedbi dogodka sodelovali tudi letos.

Prva leta je šlo za prireditev manjšega obsega, za manjšo domačo gavdo, ki so jo organizirali na različnih lokacijah v Mežiški dolini, tekmovalke so prejele le simbolične nagrade … Z leti je prireditev rasla, organizacija je postajala iz leta v leto zahtevnejša, prireditev je dobila svoj tradicionalni prostor v Družbenem domu na Prevaljah …

Pod budnim očesom ocenjevalne komisije in občinstva so se kandidatke na prireditvah pomerile v različnih nalogah (npr. v pletenju, poznavanju vrst jabolk, pripravi koroške malice, jodlanju …). Po ocenitvi kandidatk se razglasili moštno d’čvo za naslednje leto, katera je prejela lento in venček od predhodne moštne d’čve.

Moštna d’čva je prepoznavna po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja. Njena naloga je skrb in poslanstvo, da kot ambasadorka naše žlahtne pijače – mošta, skrbi za promocijo Mežiške doline in Koroške širom Slovenije. In to nalogo bo še eno leto opravljala lanskoletna zmagovalka izbora Laura Kotnik s Sel.

“Letos nam korona res ne dopušča druženja in obeleževanja različnih praznikov, ki jih Korošci po navadi obeležimo z eno “orng gavdo”. Prav na današnji dan, 30. novembra, goduje za Korošce pomemben svetnik – sveti Andrej, po katerem je prav vsako leto do letošnjega leta bilo izvedeno Andrejevanje – praznovanje, na katerem Korošci krstimo mošt in izberemo moštno d’čvo,” so na Facebook strani zapisali članice in člani DPM Mežiška dolina.

Letos zaradi trenutnih epidemioloških razmer praznovanje in ob enem tekmovanje za laskavi naziv “moštne d’čve” ni mogoče, zato bo prvič v zgodovini tega dogodka “moštna d’čva”, naša članica, Laura Kotnik, svoj mandat podaljšala na 2 leti. Upamo pa, da se prihodnje leto vidimo na že 22. Moštni gavdi,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Več o lanskem izboru in prireditvi si lahko pogledate TUKAJ.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun