Search
Close this search box.

Lastniki zemljišč morajo kupe sadre odstraniti v treh tednih, župan zahteva akcijski načrt

Šest lastnikov zemljišč na Koroškem je že prevzelo odločbe, ki jim jih je v zvezi s kupi sadre prejšnji teden izdala okoljska inšpekcija. Kupe morajo odstraniti v 21 dneh po prevzemu odločb in material oddati pooblaščenemu zbiralcu odpadkov. Na slovenjgraški občini medtem od pristojnih pričakujejo akcijski načrt.

Okoljska inšpekcija je doslej ugotovila, da je odložena bela snov na kmetijskih zemljiščih v občinah Dravograd in Slovenj Gradec odpadna sadra, ki zelo verjetno izvira iz steklarske industrije. Ta sadra ni primerna za vnos v tla, kot so zmotno menili kmetje.

Ker v inšpekcijskem postopku ni bil ugotovljen izvirni povzročitelj odpadkov, pri katerem zaradi dejavnosti nastaja odpadna sadra, je inšpektor v skladu z zakonodajo odredil odstranitev kupov odpadne sadre šestim lastnikom oziroma posestnikom kmetijskih zemljišč, na katerih je nezakonito odložen ta odpadek, so za STA pojasnili na inšpektoratu za okolje in prostor.

V odločbah inšpektorat zavezancem nalaga, da morajo odpadke oddati zbiralcu odpadkov ali izvajalcu obdelave odpadkov ter končno dispozicijo odpadka izkazati s kopijo evidenčnega lista. Po ocenah inšpektorata gre za okoli 400 kubičnih metrov nezakonito odloženega odpadka, na eni parceli pa je ocenjena količina v tonah, in sicer gre za 75 ton odpadka.

In medtem ko so lastniki zemljišč, kjer so odkrili kupe še ne raztrošene bele snovi oz. sadre, tako že dobili ureditvene odločbe, pa je drugače pri tistih kmetih, ki so belo snov že raztrosili po svojih kmetijskih površinah. Te obravnava inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so na kmetijskem inšpektoratu pojasnili za STA, doslej še niso izdali nobene odločbe oziroma morebitne globe kmetom, saj svoje ukrepe izrekajo na podlagi ugotovitvenega postopka, ki mora temeljiti na stopnji gotovosti. “Zato se bodo izrekli vsi ustrezni ukrepi, ko bodo znana popolnoma vsa dejstva za izrek ukrepa,” so navedli.

Pojasnili so še, da so doslej odvzeli osem vzorcev sadre iz kupov, ki so bili skladiščeni na kmetijskih gospodarstvih, analize pa so pokazale, da so bile vrednosti svinca presežene od sedem- do 44-krat v sedmih primerih. V enem primeru vrednosti niso bile presežene, kmetovalec pa je poreklo sadre dokazal z računom.

V nadaljevanju je inšpektorat povsod tam, kjer so bili kupi sadre že potrošeni oziroma zaorani v tla, odvzel devet vzorcev bele snovi neposredno iz kupčkov, ki so bili odloženi na kmetijskih zemljiščih, in tri vzorce zemljine, kjer je bila bela snov posuta in zadelana. V nadaljevanju bo inšpektorat odvzel še sedem vzorcev zemlje, kjer je bila bela snov posuta in zadelana. Sicer pa je bilo doslej v nadzor skupaj vključenih 22 kmetijskih gospodarstev.

Kot še pojasnjujejo na kmetijskem inšpektoratu, bodo podatki analiznih izvidov v nadaljevanju služili za dokazovanje uporabe bele snovi, hkrati pa tudi za spremljanje morebitnih ostankov težkih kovin v mleku in mesu, ko bo prišlo do uporabe teh površin za pridelavo krme in hrane. Te aktivnosti bo v nadaljevanju spremljala Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, tudi na podlagi teh analiz.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler pa je danes v pismu kmetijskemu in okoljskemu ministrstvu, njunima inšpektoratoma in upravi za varno hrano zapisal, da od njih v treh delovnih dneh pričakuje obljubljen akcijski načrt s podrobno časovnico postopkov ukrepanja in vzorčenja.

Občina med drugim želi, da so v akcijskem načrtu navedene lokacije zemljišč, na katera je posuta sadra, da so navedene mikrolokacije vzorčenj, želi podrobno predstavitev stalnega monitoringa pridelkov, pa tudi, kaj raztrošena sadra pomeni za vodonosnike in kakšna je časovnica odstranitve kupov sadre.

Zadevo, kot je znano, intenzivno preiskuje tudi policija.

Dogodki

Šest lastnikov zemljišč na Koroškem je že prevzelo odločbe, ki jim jih je v zvezi s kupi sadre prejšnji teden izdala okoljska inšpekcija. Kupe morajo odstraniti v 21 dneh po prevzemu odločb in material oddati pooblaščenemu zbiralcu odpadkov. Na slovenjgraški občini medtem od pristojnih pričakujejo akcijski načrt.