Kustečeva: Zaposleni v zavodih za otroke s posebnimi potrebami na testiranje 4. januarja, pouk dan pozneje

V šole se bodo po načrtu vlade najprej vrnili učenci in gojenci zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Testiranje zaposlenih v teh zavodih na koronavirus bo 4. januarja, dan pozneje se bo začel pouk, je dejala ministrica Simona Kustec. Nato bodo v šole odšli učenci prvega triletja, večina pa naj bi bila v šoli do konca januarja, je napovedala.
Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Predsednik republike Borut Pahor ter ministrica za izobrazevanje, znanost in sport Simona Kustec sta sprejela diamantne maturante in maturantke.
Nagovor ministrice Simone Kustec.

Kot je v izjavi za medije pred sejo odbora DZ, ki razpravlja o vladni politiki pri odpiranju šol, dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport, bo posvetovalna skupina vlade o tem, kdaj gredo lahko otroci spet v šolo, razpravljala v sredo. Na podlagi njenega predloga pa bo vlada po napovedih ministrice odločala do konca tega tedna.

Takoj za otroki s posebnimi potrebami se bodo sicer v šolske klopi po vladnem načrtu najprej vrnili učenci prvega triletja osnovnih šol. Če bo vse potekalo idealno, naj bi bila večina otrok sicer spet v šolah do konca januarja, je napovedala ministrica.

Kot je pojasnila, skupaj z ministrstvom za zdravje zdaj pripravljajo dokončne protokole in informacije v zvezi s hitrim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom. Prednostno se bodo 4. januarja testirali zaposleni v zavodih in osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, za njimi pa tudi učitelji in drugi zaposleni, ki bodo izvajali izobraževanje v prvem triletju, je dejala.

Testiranja bodo po njenih navedbah izvedli s pomočjo mobilnih ekip, ki jih pripravi ministrstvo za zdravje, in sicer v šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv na testiranje, ministrica pa verjame, da se bodo ustrezno odzvali. Po šolah so med zaposlenimi minuli teden že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica, je pojasnila.

Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno.

Preberite tudi: Magajnejeva: O testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo

Vračanje vseh učencev v šole mora biti prepričanju Kustečeve varno in trajno, kar pomeni, da bodo po vrnitvi v šole tam tudi ostali. Vsi, torej zaposleni, otroci in starši, pa bodo morali po njenih besedah spoštovati vse epidemiološke ukrepe in slediti smernicam strokovnega pedagoškega dela. Zaposleni pa bodo morali slediti tudi priporočilom za izvajanje hitrih testov.

Šole so že pred časom prejele temeljne okrožnice glede varnega vračanja v šolske klopi, dodatne okrožnice, povezane z izvedbo hitrega testiranja, pa bodo dobile danes tekom dneva, je še povedala ministrica.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.