Search
Close this search box.

Kustec: Možno je, da bodo učenci in dijaki doma do septembra

Se bo šolsko leto podaljšalo v poletje? Kdaj se bodo učenci, dijaki in študentje vrnili v šolske klopi? Kaj bo s preverjanjem znanja, maturo, NPZ? Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pojasnili, da iz dneva v dan prejemajo številna vprašanja, zato so podali zbirnik odgovorov na najpogostejša vprašanja.

Na ministrstvu so pojasnili, da šolskega leta ne bo potrebno podaljševati, ker so klasični način izobraževanja iz učilnic prenesli na izobraževanje na daljavo. Kdaj se bodo učenci, dijaki in študenti znova lahko vrnili v učilnice oziroma predavalnice je težko napovedati, so pa trenutno trije scenariji. V najboljšem primeru, bi se to lahko zgodilo po prvomajskih praznikih, druga varianta je začetek junija, tretja pa, da se šolsko leto zaključi na daljavo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes za 24 ur povedala: “Lahko povem, da postavljamo rešitve v tri možne scenarije izobraževanja: prvi je ta, da bi se – idealno – vračali v razrede po prvomajskih počitnicah, drugi scenarij, da bi se vračali 1. junija, tretji scenarij pa je ta, da se sploh ne bomo več fizično vračali v klopi do septembra.” ter dodala:“Zanesljivo se že ve, da bomo morali sistem preverjanja znanja prilagoditi po obsegu in obliki, na življenjski način, kako natančno, še ne vemo. Ravno v tem tednu skupaj s strokovnjaki, z zavodom za šolstvo, s predstavniki ravnateljev, vrtimo različne možnosti, kako to izvesti.”

Sistem preverjanja znanja, obseg in oblike preverjanja, bo treba prilagoditi. Kako se bo to izvedlo, prav ta teden preučujejo na ministrstvu s strokovnjaki Zavoda RS za šolstvo in s predstavniki ravnateljev. Tisti trenutek, ko bo sprejeta končna odločitev, bodo najprej obvestili ravnateljice in ravnatelje ter učiteljice in učitelje, oni pa nato učence in učenke ter dijakinje in dijake. O vseh odločitvah obveščena tudi širša zainteresirana javnost, so še dodali.

Večjih razlik v znanju med učenci ne bi smelo biti, saj tudi izobraževanje na daljavo sledi potrjenim učnim načrtom. To pomeni, da je vsebina znana, spremenjena je le oblika dela. “Sicer pa je zelo pomembno zavedanje, da je delo na daljavo za učence in učitelje sedaj obvezni del izobraževanja.” so povedali na ministrstvu.

Kaj bo z maturo in nacionalnim preverjanjem znanja bodo predvidoma dorekli v tem tednu s predstavniki stroke in ravnateljev oz. ravnateljic, državne maturitetne komisije, centra za poklicno izobraževanje (CPI) ter seveda državnega izpitnega centra (RIC). Za tretje razrede osnovnih šol, kjer NPZ poteka poskusno, je bilo tovrstno preverjanje znanja že zaustavljeno.

Poskrbljeno bo tudi za študente:

Vsi dijaki in študentje, ki so zapustili študentske oz. dijaške domove v času trajanja izrednih razmer, stanarine ne bodo plačali.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bo v parlamentarno proceduro vložilo tudi predlog amandmaja, s katerim bodo kriznega dodatka upravičeni vsi študenti, ki niso v delovnem razmerju in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. To pomeni, da bi bili do kriznega dodatka vključeni tudi izredni študenti. Krizni dodatek bodo prejeli do 30. aprila 2020.

Preberite še: Šušel: “V krizah se velikokrat pokaže kdo smo, kdo je naš prijatelj, kdo nam želi dobro.”, Hrastelj Brelihova: Delo na daljavo ne more nadomestiti klasičnega pouka.

VIR: GOV.SI, 24 ur

Dogodki