Search
Close this search box.

Kurenti iz Rogoznice so v družbi oračev na Koroško prinesli pomlad (FOTO)

Juhuhu, pust bo kmalu tu. Kurenti pa že hodijo okrog in prinašajo pomlad. Pred dnevi so se kurentov iz Rogoznice razvesili širom po Sloveniji. Že tradicionalno pa so odganjali zimo tudi v Dravski in Mežiški dolini, kjer so se med drugim ustavili v Trbonjah, Vuhredu, Dravčah, na Muti, v Vuzenici, na Prevaljah …

Korant ali kurent, kot mu nekateri pravijo, je tradicionalna pustna maska iz Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Po tradicionalnem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in prebujal naravo k pomladnemu življenju in rasti. Korant, kot ga poznamo danes je oblečen v ovčji kožuh za katerega je potrebnih od pet do sedem ovčjih kož. Večinoma so svetle barve, redkeje vidimo črne.

Na glavi ima korant masko, ki predstavlja najtežji del pri izdelavi celotne opreme. Koranti se prepašejo z železno verigo, na katero je obešenih pet kravjih zvoncev. Ti morajo dati pri poskakovanju ubrano melodijo. Na nogah imajo gamaše, ki so zelene ali rdeče barve in pa seveda težke delovne čevlje. Na koncu pa korant potrebuje seveda še ježevko, ki jo drži v levi roki, saj z desno želi ljudem srečo in mir. Celotna oprava je lahko težka tudi več kot 40 kilogramov, zanjo pa boste odšteli tudi do tisoč evrov.

In kdo so kurenti iz Rogoznice?

Koranti Rogoznica delujejo kot sekcija Kulturnega društva Rogoznica in so najstarejša organizirana skupina kurentov na ptujskem področju. Izročilo so fantje sprva ohranjali spontano, leta 1982 pa so se združili in pričeli z organiziranim delovanjem. Njihovo poslanstvo je ohranjanje pustnih običajev. Te prvenstveno ohranjajo z vsakoletnimi obhodi hiš po vaseh četrtne skupnosti Rogoznica, udeležujejo pa se tudi etnografskih povork v Sloveniji in tujini.

Korenti in orači so se ustavili tudi v Mitnici Muta.
FOTO: Facebook mitnica Muta

Skupina šteje približno 60 članov, svoje poslanstvo pa želijo prenašati na mlade. V sekciji deluje tudi skupina oračev. Leta 2005 je bil njihov član Marjan Cajnko izbran za 6. Princa ptujskega karnevala. Skupina je za svoje delovanje od Mestne občine Ptuj leta 1991 prejela zlati zvonec.

Celoten program letošnjih pustovanj, ki jih bodo obiskali člani Sekcije Koranti Rogoznica, najdete TUKAJ.

Na Koroškem so kurentom iz Rogoznice delali družbo tudi orači.

Na Koroškem pa so ketos kurenti iz Rogoznice preganjali zimo v družbi oračev, ki spadajo med mnoge tradicionalne pustne like na Dravskem in Ptujskem polju ter Halozah. Orači hodijo za pusta od hiše do hiše, kjer »vrežejo« prvo brazdo in tako voščijo dobro letino. Skupina oračev je sestavljena iz 2 – 6 “konjev”, ki imajo na glavi svečano okrašen klobuk. Oblečeni so v belo srajco, črne hlače in predpasnik. Vlečejo z zelenjem, rožami in trakovi okrašen plug, za katerim je korant. Tudi pokač je podobno svečano oblečen. Skupino spremlja tudi sejalec, ki je nemalokrat moški preoblečen v žensko, ki v roki drži košaro s plevami in grablje.

FOTO: V Vuzenici so se kurentov razveselili predvsem najmlajši, ki se že veselijo sobotnega pustnega rajanja, ob 10.00 na igrišču v Vuzenici.

Preberite tudi: Kje na Koroškem bodo pustovanja in karnevali?

Preden se odpravite na kurentovanje, ne pozabite na robčke

Za konec pa še nasvet, če se boste odpravili na pustovanje in srečali kurenta, nikar ne pozabite na robec. Koranti namreč pobirajo robčke, ki morajo biti veliki, bombažni, moški robci. Te jim podarijo dekleta in jim jih privežejo na verigo okrog pasu ali na ježevko. Nemalokrat pa jih od njih kar izsilijo. Več kot ima korant robcev, bolj se lahko postavlja pred drugimi.

Dogodki