Search
Close this search box.

Kristjani teden dni pred njihovim največjim praznikov praznujejo cvetno nedeljo

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, kar pa je letos potekalo v zelo okrnjeni obliki.

Cvetna (oljčna) nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ko se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Jezusa so ob vhodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem, ki je v naših krajih povezano s tradicijo izdelovanja butar oziroma s pripravo oljčnih vejic, ki jih verniki nato odnesejo k blagoslovu.

Oljka je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Palmove veje, ki jih v zapisu izrecno omenja le evangelist Janez, so simbol zmagoslavja in kraljevanja, zato so Jezusa pozdravljali kot kralja, ki prihaja v Jeruzalem.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Cvetna nedelja tudi letos s številnimi omejitvami.

Škofje so ob praznovanju letošnjih velikonočnih praznikov tako duhovnike kot tudi vernike pozvali k doslednemu spoštovanju vseh vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. V cerkvah še vedno velja, da se lahko zbere po en vernik oziroma ena družina na vsakih 30 kvadratnih metrov površine, na prostem pa se lahko zbere do največ 10 vernikov ali družin, ki imajo maske in upoštevajo priporočeno razdaljo. Ta pravila veljajo tudi za blagoslov zelenja.

Od petka so sicer z vladnim odlokom znova dovoljena bogoslužja na prostem, pri čemer je treba za enega udeleženca ali družino zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov prostora. Če se lahko zagotovi vsaj dva metra varnostne razdalje med udeleženci oz. med člani gospodinjstev, uporaba mask ni nujno potrebna, je pa priporočljiva.

Papež Frančišek z mašo pričel neposredne priprave na veliko noč.

Papež Frančišek je na današnjo cvetno nedeljo z mašo začel neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Zaradi pandemije covida-19 je tudi letos maša potekala brez navzočnosti vernikov, poroča STA. Papež je v molitvi pozval predvsem k temu, da si dopustimo čuditi ter posvaril pred pastjo navad. “Ali si še uspemo dopustiti, da nas gane božja ljubezen? Zakaj pred njim nismo več presenečeni? Morda zato, ker je našo vero izčrpala navada. Morda zato, ker ostajamo zaprti v svojih objokovanjih in pustimo, da nas hromijo naša nezadovoljstva,” je povedal pri maši, ki so jo prenašali preko spleta.

VIR: katoliska-cerkev.si, STA

Dogodki

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, kar pa je letos potekalo v zelo okrnjeni obliki.