Kristjani obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda

Kristjani danes, 40 dni po veliki noči, obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda, ko naj bi od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga začeli obhajati že ob koncu četrtega stoletja, so sporočili iz SŠK.

Kot so pojasnili v Slovenski škofovski konferenci (SŠK), praznik kristjani obhajajo 40 dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju 40 dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo. Po verovanju kristjanov po vnebohodu Kristus med ljudmi ostaja prisoten tudi med molitvijo v skupnostih in v zakramentih. Pomen Kristusovega vstajenja in trajne navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje, so še zapisali.

Ker Katoliška cerkev pomembnih dnevov ne začne praznovati šele v prazničnem jutru, ampak že večer prej, so v sredo ob sončnem zahodu v cerkvi presvetega Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani obhajanje praznika začeli z liturgičnim opravilom večernic. Po navedbah mladinske organizacije Katoliška mladina so večernice del starodavnega molitvenega bogoslužja, Liturgije psalmov, kakor so jih od nekdaj peli in molili menihi.

Po prazniku Gospodovega vnebohoda bo čez deset dni sledil še praznik binkošti, ob katerem se verniki spominjajo prihoda sv. Duha in ustanovitve Cerkve.

Dogodki