Kristjani 40 dni po veliki noči obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda

Kristjani danes, 40 dni po veliki noči, obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda, ko naj bi ob veliki noči vstali Kristus končal zemeljsko delovanje in odšel v nebo. To je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki je v nekaterih evropskih državah tudi dela prost dan.
cerkev

Po svetopisemskem zapisu se je namreč Jezus 40 dni po vstajenju, ki se ga verniki spominjajo na veliko noč, prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se z dušo in telesom dvignil v nebo.

Kot so pojasnili na Slovenski škofovski konferenci (SŠK), Kristus po verovanju kristjanov po vnebohodu v svetu ostaja prisoten na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnostih in v zakramentih. Kristusova trajna navzočnost med ljudmi je tudi temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje, so zapisali.

Veliki noči in prazniku Gospodovega vnebohoda, ki ga kristjani obhajajo od konec 4. stoletja, bo čez deset dni sledil še praznik binkošti, ko se verniki spominjajo prihoda sv. Duha in ustanovitve Cerkve.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.