Search
Close this search box.

Krek: V zeleno fazo bi lahko prešli v desetih dneh

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi lahko ob ugodnem trendu v zeleno fazo prešli čez deset dni oziroma najkasneje v začetku junija.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je dejal, da še vedno sodimo v sedem najbolj ogroženih držav v Evropi. Pri vseh naših sosedah R in incidenca padata, to se pozna tudi pri nas, je dejal Krek ter dodal: “Število novookuženih v Sloveniji počasi, položno pada.” Kot je pojasnil je starostna struktura novookuženih v Sloveniji takšna: letniki nad 65 so vse manj okuženi, največ okužb pa je med aktivno zaposleno populacijo.

“Računamo, da se bo trend zmanjševal še naprej. Reprodukcijsko število se nam je spustilo pod 1,” je dejal in pripomnil, da je to zelo dober pokazatelj.

V zeleno fazo, ko bo okuženih manj kot 300 oseb na dan, bi lahko po besedah direktorja NIJZ prešli v desetih dneh, po večji verjetnosti pa prve dni junija. “V družbi aktivno sproščamo številne ukrepe, vendar to terja disciplino,” je še dejal Krek. Samo dve regiji imata R pozitiven, samo v eni incidenca rastem je razložil in dodal, da to pomeni, da ukrepi delujejo. Samo še dve regiji sta oranžni, ostale so rumene. “A barve se hitro lahko spremenijo, če se ne bomo držali pravil,” je še opomnil.

Po podatkih vlade so v Sloveniji v sredo ob 4636 PCR testih potrdili 597 okužb z novim koronavirusom, kar je 12,9-odstotni delež pozitivnih. Hospitaliziranih je 450 covidnih bolnikov, 123 jih je na intenzivni negi. Štirje bolniki so umrli, 45 so jih odpustili iz bolnišnic. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je spustilo na 494.

Dogodki

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi lahko ob ugodnem trendu v zeleno fazo prešli čez deset dni oziroma najkasneje v začetku junija.