Search
Close this search box.

Krek v odstopni izjavi: Odločitev sem sprejel po mesecu neznosnih političnih pritiskov

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Da je Krek odstopil, je STA neuradno izvedela že v sredo, danes pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za v. d. direktorja NIJZ imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, “da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ”.

Naknadno je Krek v izjavi za STA še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradinadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ”. V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. “Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,” je dodal.

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene,ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo”. Za STA je dodal, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

Po odstopu Kreka svet zavoda za vršilca dolžnosti direktorja NIJZ imenoval Branka Gabrovca

Člani sveta NIJZ so se na današnji izredni seji seznanili z odstopno izjavo direktorja NIJZ Milana Kreka in za v. d. direktorja imenovali Branka Gabrovca, ki je napovedal, da bo NIJZ vodil transparentno in učinkovito. Po besedah predsednika sveta NIJZ Mitje Blaganjeta se Krek vreča na delovno mesto vodje območne enote NIJZ v Kopru.

Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je v izjavi po seji sveta Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh letih, zaznamovanih z epidemijo covida-19.

“Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje NIJZ,” je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije.

Ob tem ima občutek, da bo odstop oz. današnje imenovanje imelo tudi zelo široko podporo med zaposlenimi na NIJZ.

Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po oceni Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih.

Gabrovec je napovedal, da bo NIJZ upravljal kar se da transparentno in učinkovito in poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju. Prav tako bodo naredili vse, da nadgradijo zaupanje prebivalcev, ki je temelj za ohranjanje javnega zdravja. Naloge, ki so pred vodstvom NIJZ, bodo po njegovih besedah zahtevne, a verjame, da se jih bodo skupaj s sodelavci lotili zelo uspešno.

Primopredaja med Krekom in Gabrovcem je predvidena v ponedeljek. Kot je pojasnil Blaganje, se mora vlada najprej seznaniti z odstopom in podati soglasje, šele nato bo Gabrovec nastopil mandat kot v. d. Po njegovih besedah se bo Krek nato vrnil na prejšnje delovno mesto, kar pomeni, da bo zopet vodil območno enoto NIJZ v Kopru.

Blaganje računa, da bosta konec avgusta objavljena oba razpisa za polni mandat, tako za generalnega kot za strokovnega direktorja. Svet NIJZ je pred dvema tednoma za v. d. strokovnega direktorja imenoval Ivana Eržena.

Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali nad njim po menjavi vlade.

Blaganje Krekove izjave o političnih pritiskih zelo težko komentira, saj sta opravila dva “zelo iskrena, zelo spoštljiva in poglobljena pogovora”, v katerih sta izmenjala številne poglede in stališča, tako o zadnjih dveh letih kot o tem, kakšna so pričakovanja glede vodenja epidemije. “V vseh teh pogovorih nisem zaznal nič od tega, torej nobenih pritiskov, še najmanj pa česa takega, kar bi bilo neprimerno,” je dejal.

Krek je sicer še napovedal, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.

Predsednik sveta NIJZ na to odgovarja, da živimo v demokratični pravni državi, kjer ima vsak državljan pravico uporabiti ustrezna pravna sredstva, če meni, da so mu kršene kakršnekoli pravice. A je ob tem izpostavil, da je Krek podal odstopno izjavo, tako da ni prišlo do “postopkov, ki bi terjali kakšne sklepe, ki bi za sabo lahko potegnil pravico do pravnega sredstva”.

Gabrovec je sicer dolgoletni uslužbenec NIJZ, ki se je v zadnjem obdobju ukvarjal predvsem s projektom na področju obvladovanja širitve epidemije covida-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva. Sicer je tudi docent na mariborski fakulteti za zdravstvene vede, v koalicijski stranki SD pa predseduje odboru za zdravje. Vlada ga je nedavno imenovala v svet Onkološkega inštituta Ljubljana in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Dogodki

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.