Krek in Logarjeva svarita pred eksponentnim širjenjem koronavirusne različice delta in pozivata k cepljenju

Eksponentna rast okužb z novim koronavirusom nakazuje nov epidemični val, ki se lahko nadaljuje tudi v začetek jeseni, je opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Skupaj z infektologinjo Matejo Logar sta opozorila pred nevarnostjo vnosa okužb iz tujine, predvsem zaradi bolj nalezljive različice delta. Vse sta ponovno pozvala k odločitvi za cepljenje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je različica delta v Evropi precej prisotna. Največ primerov so potrdili na Portugalskem, kjer so po njegovih besedah med ukrepi za zajezitev širjenja med drugim uvedli policijsko uro.

Različica delta je prisotna tudi v Sloveniji, rast okužb s to bolj nalezljivo različico pa je eksponentna. To je trenutno največja grožnja,” je izpostavil ter pozval k cepljenju in doslednemu spoštovanju vseh higienskih ukrepov.

Kot je dejal, lahko s cepljenjem zmanjšamo število mrtvih v jesenskem obdobju. Poleg tega je cepljenje z vsemi odmerki učinkovita zaščita pred težkim potekom okužbe z različico delta.

K samozaščitnemu vedenju poziva tudi vse dopustnike v tujini, saj je virus prisoten povsod, poleg tega pa zdravstveno stroko skrbijo vnosi okužbe iz tujine.Če bomo virus prinašali domov, se bo zgodba iz lanskega leta začela ponavljati. Skrbi nas to, ker se je Evropa zelo odprla, tudi Slovenci veliko potujemo. To je tveganje za širitev virusa, ki smo ga sprejeli. Če se bodo zadeve zaostrovale, bo treba sprejeti ukrepe, ki bodo to tveganje zmanjšali,” je opozoril Krek.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva je pojasnila, da se različica delta širi hitreje in lažje kot različica alfa, zato se moramo toliko bolj držati vseh ukrepov.

Ker podatke še zbirajo, zaenkrat ne morejo reči, ali je potek covida-19 po okužbi z različico delta težji.Ker gre trenutno v Španiji, Veliki Britaniji in na Portugalskem pretežno za mlajše in zdrave osebe, je potek pri njih sorazmerno blag, kar je ugodno. V Veliki Britaniji niso imeli velikega pritiska na bolnišnice ravno zaradi tega, ker med starejšimi, ki so cepljeni, ni bilo okužb,” je dejala. Ob tem pa je poudarila, da zaradi prenizkega deleža precepljenosti pri nas na to ne moremo računati.

Z različico delta so najverjetneje okuženi tudi dijaki, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Logarjeva je ob tem izpostavila pomen doslednega upoštevanja samoizolacije za bolne ter karantene za visoko tvegane stike. “Karantena ni kazen. Njen namen je, da preprečimo širjenje bolezni,” je poudarila.

Epidemiološke razmere je danes pretresala tudi vlada, ki je nekoliko spremenila pogoje vstopa v Slovenijo.

Povedala je še, da v pripravah na prihajajoče šolsko leto med ministrstvi potekajo usklajevanja, na katerih pripravljajo različne možnosti izvedbe pouka.