Search
Close this search box.

Krajnc: Če bo šlo vse po načrtih bo najdaljša skakalnica dolga 40 metrov

Smučarsko skakalni klub Fužinar je po več kot dvajsetih letih znova pričel s treningi. V Dobji vasi, kjer je bil včasih skakalni center so poprijeli za delo in kaj kmalu bo končana prva skakalnica. Mladim skakalcem in njihovim trenerjem smo se pridružili na treningu, predsednik kluba pa nam je povedal, kaj vse so že uredili in kakšni so njihovi načrti za prihodnost.

Na Ravnah so na pobudo nekdanjih “Fužinarjevih” skakalcev, ustanovili Smučarsko skakalni klub Fužinar, s predsednikom Juretom Krajncem na čelu. Januarja lani so začeli s prvimi treningi in se lotili projekta gradnje nove skakalnice v Dobji vasi. Štirje nekdanji skakalci, ob Krajncu so to še Andrej Pajenk, Dejan Sušnik in Aljoša Krivograd, so si zastavili cilj, da ponovno obudijo skakalno tradicijo na Koroškem, z željo, da bi lahko kmalu trenirali in skakali na domači skalnici na Ravnah na Koroškem.

Predsednik kluba razloži, da so začeli trenirati v telovadnici, nato pa so se počasi lotili obnove skakalnic: “Najprej smo posekali les, počistili in pričeli z delom na prvi skakalnici, ki jo sedaj zaključujemo.” Krajnc razloži, da so si pri obnovi večinoma pomagali s svojimi sredstvi, nekaj so prispevali tudi bližnji podjetniki. Za delo so ustanovitelji poprijeli kar sami, na pomoč pa so jim priskočili tudi prijatelji. “Poklicali smo nekaj fantov, ki so bili pripravljeni “udarniško” priskočiti na pomoč, in poprijeli smo za delo,” razloži in doda, da so jim prisluhnili tudi na ravenski občini, ki jim bo pomagala pri financiranju plastike za spodnji del skakalnice, za doskočišče.

Na mestu, kjer je včasih stala hiška v kateri so bile garderobe so postavili zabojnik, v katerega bodo lahko shranili opremo in tudi nekaj orodja, zraven bodo postavili še leseni del, kjer bodo uredili garderobe. “S sredstvi nam gre bolj slabo, sedaj smo kupili nekaj opreme, da lahko naši skakalci sploh skačejo, zato za pomoč naprošamo tudi ostale podjetnike,” pove Krajnc in doda, da je želja obuditi skakalni center, tak kot je bil včasih. Skakalnica, ki jo pravkar zaključujejo bo dolga 15 metrov, največja pa bo, če bo šlo vse po načrtih dolga kar 40 metrov.

Sogovornik še doda, da so odzivi dobri: “Nimamo še nič svojega, niti skakalnic, niti kombija, tega si moramo vsak teden sposojati, da lahko hodimo skakati v Mislinjo in Velenje.” Zaenkrat trenira od 10 do 11 otrok, najmlajši jih šteje še ne pet let, najstarejši pa trinajst. “Ko bo enkrat skakalnica končana in bomo lahko začeli trenirati doma pa mislim, da se nam bo pridružil še več kdo. Tudi lažje bo, saj se ne bomo rabili voziti v Mislinjo ali v Velenje,” meni Krajnc. Dvakrat na teden imajo “suhe” treninge, koordinacijo in kondicijo, enkrat na teden pa gredo v Velenje ali Mislinjo, pozimi hodijo tudi v Vizore, v Avstrijo ter v Planico, kamor gredo naslednji mesec za štiri dni tudi na priprave.

Krajnc še pove, da so jim opremo donirali ostali klubi: “Sicer je to rabljena oprema, ampak za prve treninge vsekakor zadošča. Za najstarejše, ki pa bodo počasi naredili preskok in šli na večje skakalnice, pa smo pred dvema tednoma kupili novo opremo, šest novih kompletov.”

Tudi na tekmovanjih so že bili, najmlajši so bili na animacijskih programih oziroma tekmah, želja za letos pa je, da bi se udeležili še več tekmovanj, saj imajo tudi več treningov. Otroci se jim lahko na treningih pridružijo skozi vso leto, Krajnc pa doda: “Na treningu se vsakemu posebej čimbolj posvetimo, predvsem na skakalnici, kondicijske treninge pa delamo v skupinah.” Poleg ustanoviteljev kluba otroke trenirata še Ožbi Kotnik, skakalec, ki je s tekmovanjih prenehal zaradi poškodbe, pri kondicijskih treningih pa jim na pomoč priskoči še Jon Vidmajer, ki pomaga tudi pri nogometnem klubu.

Sogovornik za konec še doda, da bodo proti koncu oktobra pripravili uradno otvoritev skakalnice in tekmo, kjer bodo lahko otroci prvič uživali na svoji skakalnici. Povabili pa bodo tudi klube, ki jim vseskozi pomagajo.

O skokih pa smo se pogovarjali tudi z mladimi bodočimi skakalci, ki so nam zaupali marsikaj zanimivega. 11-letna Žana pove, da se je za treniranje skokov odločila zato, ker jih je že od malih nog rada spremljala s svojim dedom. Ko je prišla na prvi trening ji je bilo takoj všeč in odločila se je, da bo hodila še naprej. Pred prvim skokom iz skakalnice jo je bilo malo strah, zdaj pa ji je zelo všeč. Njena vzornika sta Peter Prevc in Nika Križnar. 13-letni Luka pove, da že od nekdaj rad skače, še posebej doma iz kavča. Njegov vzornik je Peter Prevc, prvič pa je skočil v Planici. Bilo ga je strah, zdaj pa uživa. 11-letni Matevž, ki sicer igra tudi harmoniko in badminton razloži, da se je nad skoki navdušil zato, ker je že od rojstva z očetom gledal tekme. Prvič je skakal v Planici na 15 metrov dolgi skakalnici, njegov vzornik pa je Domen Prevc.

TAKO TRENIRAJO FUŽINARJEVI SKAKALCI:

Dogodki