Search
Close this search box.

KPK na Ravnah preverja dve prijavi v zvezi z odločitvami občine

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zadnjem mesecu prejela dve prijavi, ki sta povezani z odločitvami na Občini Ravne na Koroškem. Ena se nanaša na podelitev občinske nagrade svetniku Milanu Škafarju, druga na postopke za prodajo kompleksa Rimski vrelec. Obe prijavi sta v fazi predhodnega preizkusa, so za STA pojasnili na KPK.

V okviru predhodnega preizkusa se po navedbah KPK preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije in se na podlagi tega odloči o uvedbi oz. neuvedbi postopka preiskave. “Kdaj bo sprejeta odločitev o tem, ne moremo napovedati, saj je to odvisno tudi od pridobivanja dokumentacije in drugih dejavnikov, na katere komisija ne more vplivati,” so pojasnili na komisiji.

Z obema prijavama je občina seznanjena, na KPK je tudi že posredovala zahtevano dodatno dokumentacijo za obe zadevi, je za STA danes povedal župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Pojasnil je, da se je sicer za pojasnila v zvezi s podelitvijo nagrade Škafarju občina tudi sama obrnila na KPK in da na pojasnila še čaka.

Svetniki Občine Ravne na Koroškem so o predlogih za podelitev letošnjih občinskih plaket in nagrade odločali na dopisni seji 18. marca letos. Takrat so po besedah župana z 11 glasovi za, desetimi proti in enim vzdržanim potrdili sklep o podelitvi nagrade in plaket. Po tem sklepu je osrednjo, to je nagrado občine v obliki finančnega izplačila v višini dveh povprečnih plač, letos prejel občinski svetnik Milan Škafar iz vrst SDS, ki je o tem tudi sam glasoval na dopisni seji. Nagrado je Škafar prejel za dolgoletno družbeno in politično udejstvovanje v različnih organih in funkcijah v lokalni skupnosti, za nagrado pa ga je predlagala skupina občanov.

Kot je pojasnil župan Rožen, so občinske strokovne službe pri glasovanju Škafarja opozorile na določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Škafar pa je za STA dejal, da so mu občinske službe podale mnenje o tem, ali lahko član občinskega sveta glasuje v primeru, ko gre za pridobitev premoženjske koristi. A sam se je, kot je dejal, že vnaprej, že ko so ga predlagali za občinsko nagrado, odpovedal finančnim sredstvom, in tako glede glasovanja ni videl težav.

Druga prijava na KPK se nanaša na postopek prodaje kompleksa Rimski vrelec. Občina je od lanske jeseni objavila tri razpise za prodajo tega kompleksa, pri čemer v okviru prvih dveh ni izbrala nobenega ponudnika, v okviru zadnjega razpisa pa je prejela samo eno ponudbo, ki so jo na občini ocenili kot ustrezno. Občina je izbranemu ponudniku, podjetju Rimski vrelec, že poslala sklep o izboru ter tudi osnutek kupoprodajne pogodbe, podpisali pa bi jo po županovih besedah lahko že prihodnji teden.

V zvezi s tem postopkom se je s pismom več naslovnikom oglasil Evgeny Zotov iz slovenjgraške družbe IIG-SL, ki se je na prvih dveh tokratnih razpisih tudi potegovala za nakup kompleksa, ne pa tudi na tretjem razpisu.

V pismu, ki ga je konec aprila povzel časnik Večer, Zotov navaja, da so se v zadnjem mesecu in pol v občini Ravne na Koroškem dogajale “precej čudne in sumljive aktivnosti” v zvezi s postopkom prodaje Rimskega vrelca ter da gre zelo verjetno za “znake dogovarjanja” med občino in zmagovitim kandidatom, ki je na zadnjem razpisu ponudil ceno 286.500 evrov. V pismu je Zotov na KPK naslovil prošnjo, naj natečaj ustavi, primer preišče in naroči občini pripravo novega postopka pod nadzorom KPK, da bi tako zagotovila transparenten postopek.

Župan Rožen navedbe Zotova zavrača. Pravi, da se omenjeni ponudnik v tretjem krogu ni prijavil na razpis, v prejšnjih dveh pa je dal obakrat “neprimerno ponudbo” – na prvem razpisu ni dal varščine, na drugem pa je vplačal prenizko varščino glede na ceno, ki jo je ponujal.

Župan Rožen je potrdil tudi zapisano v omenjenem pismu, da Zotova v nasprotju s prejšnjima dvema razpisoma ob objavi tretjega niso posebej obveščali o objavi. Kot je pojasnil župan, ga niso obveščali zato, ker se je v okviru drugega razpisa izkazalo, da ne ponuja tega, kar si želijo na občini oz. da je ponudil nekaj, kar ni bilo v skladu z občinskim prostorskim načrtom.

Dogodki