Search
Close this search box.

Košare za prevoz hišnih ljubljenčkov – so res varne?

Kolesarjenje z vašim hišnim ljubljenčkom je lahko eden izmed najlepših načinov preživljanja skupnega časa. Medtem ko nekateri ljubitelji kolesarjenja svoje ljubljenčke vzamejo s seboj na izlete, se drugi z njimi odpravijo na hitre nakupe v mesto. Kljub prijetni izkušnji pa se ob tem poraja vprašanje varnosti - kako varno je prevažati hišnega ljubljenčka v košari za kolo?

Košare za kolo, ki se lahko pritrdijo tako na klasično kot tudi žensko ali moško električno kolo, ne omogočajo zgolj prevažanja nakupovalnih vrečk in drugih pripomočkov, pač pa lahko zagotavljajo tudi udoben in varen način prevoza psa med vožnjo s kolesom.

Košara za prevažanje psa se namesti na okvir kolesa ali na prtljažnik, pri tem pa lahko ta med vožnjo udobno sedi ali leži.

Pes se tako pridruži lastniku med kolesarjenjem in skupaj lahko uživata na svežem zraku, v raziskovanju okolice ali na obisku mestne tržnice.

Ste tudi vi že kdaj pomislili, da bi na svoje kolo namestili košaro za kolo in sprehode s svojim psičkom občasno zamenjali s pustolovščino na kolesu? Z vašim ljubljenčkom se bosta tako povezala na nekoliko drugačen način in zagotovo se bosta ob tem oba zelo zabavala!

Pred nakupom pa je seveda potrebno razmisliti, po kakšnem terenu se običajno s svojim bodisi klasičnim bodisi moškim/ženskim električnim kolesom vozite.

Pomembno pa je tudi upoštevati varnostne smernice in pasmo ter temperament vašega štirinožca.

Prilagajanje košare glede na pasmo in temperament psa

Ko razmišljamo o tem, da bi svojega psa prevažali v košari za klasično kolo, je eden izmed ključnih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati, vrsta pasme in temperament našega pasjega prijatelja.

Pasma in temperament lahko vplivata na to, kako se bo počutil med vožnjo in kakšno košaro bo za varno vožnjo potrebno izbrati.

  • Majhne pasme (npr. čivava, maltežan, pudelj) tehtajo manj kot 10 kg in so primerni za prevažanje v košarah za kolo, ki se namestijo na krmilo kolesa.
  • Srednje pasme (beagle, francoski buldog) lahko tehtajo do 20 kg in čeprav jih je mogoče prevažati v nekaterih večjih košarah na zadnjem prtljažniku, je za njih najbolje uporabiti posebej oblikovane prevozne torbe ali prikolice za kolo.
  • Seveda pa za velike pasme, ki tehtajo več kot 20 kg, prevažanje v košarah za kolo nikakor ni primerno.

Če pogledamo temperament psa – pri umirjenih psih, ki ne kažejo znakov stresa ali strahu pred novimi izkušnjami, vožnja v košari na vašem (električnem ali klasičnem) kolesu ne bo poseben izziv. Poskrbite zgolj, da mu bo dovolj udobno in da mu bo košara nudila jasen pogled na okolico.

Če pa je vaš pes bolj energičen ali nagnjen k nemiru, boste potrebovali košaro z dodatnimi varnostnimi funkcijami, kot so pokrovi ali mreže, da preprečite skakanje ali poskuse pobega.

Varnost naj bo na prvem mestu

Ideja o tem, da bi naše štirinožne prijatelje vzeli s seboj na kolesarske izlete, je res prikupna. A ključnega pomena je, da je njihova in naša varnost vedno na prvem mestu.

Poglejmo si, kateri so najpomembnejši varnostni vidiki, na katere moramo biti pozorni:

  1. Stabilnost in namestitev – košara mora biti na (električnem ali klasičnem) kolesu trdno in stabilno nameščena, ne glede na to, ali jo namestimo na prtljažnik ali sprednje krmilo. Predvsem pri hitrejši vožnji ali na neravnem terenu lahko nestabilna košara povzroči nesreče.
  2. Varnostni pas – v košari mora biti nameščen varnostni pas ali mreža, ki preprečuje, da bi ljubljenček skočil ven ali se med vožnjo preveč premaknil.
  3. Velikost in oblika košare – izbrati moramo košaro, ki je primerna za velikost in težo našega ljubljenčka. Prevelika košara lahko povzroči neravnovesje, premajhna pa lahko ljubljenčku povzroči stres ali nelagodje.
  4. Materiali in oblazinjenje – košara mora biti izdelana iz trpežnih materialov, ki lahko prenesejo težo ljubljenčka (zelo priljubljene so pletene košare). Prav tako je priporočljivo, da ima košara mehko oblazinjenje, ki absorbira tresljaje in zagotavlja udobje med vožnjo, blazina pa mora biti pralna.
  5. Pokrov ali mreža – nekatere košare za kolo so na vrhu opremljene s pokrovi ali mrežami, ki preprečujejo, da bi ljubljenček skočil ven ali da bi ga motili drugi dejavniki iz okolja (žuželke ali prah). Pokrov je še posebej priporočljiv pri psih, ki radi pobegnejo.
  6. Odsevniki in zastavice – za dodatno vidljivost je dobro, da ima košara odsevne trakove ali zastavice, še posebej, če kolesarimo v slabši vidljivosti.
  7. Vodoodpornost – če nameravate kolesariti v spremenljivih vremenskih razmerah, izberite košaro za kolo, ki je vodoodporna ali pa ponuja vsaj zaščitno prevleko proti dežju.
  8. Varnost kolesa – če uporabljate (moško ali žensko) električno kolo, upoštevajte dodatno težo košare in ljubljenčka ter temu prilagodite svojo vožnjo. Tako ženska kot moška električna kolesa so običajno težja od klasičnih koles, kar zahteva posebno previdnost pri zaviranju in zavijanju.

Nasveti za varno prevažanje psa v košari za kolo

  • Pri nakupu košare za kolo bodite pozorni na to, kako se namešča, torej ali je to spredaj ali zadaj. Košara, ki je nameščena spredaj, omogoča večji nadzor nad psom, ob tem pa je potrebna previdnost, saj je lahko ob večji teži psa zavijanje oteženo. Če je vaš ljubljenček nekoliko težji, se priporoča montaža košare na zadnjem delu kolesa, ne glede na to, ali se vozite s klasičnim ali ženskim/moškim električnim kolesom
  • Ne glede na velikost ali temperament vašega psa je priporočljivo, da ga na vožnjo v košari navajate postopoma. Sprva poskusite s krajšimi vožnjami in nato razdaljo postopoma povečujte
  • Vedno uporabljajte varnostni pas ali mrežo
  • Redno preverjajte košaro in njene pritrdilne sisteme in zagotovite, da so vse komponente trdno in varno nameščene

Pa srečno vožnjo in obilo varnih kolesarskih pustolovščin z vašim hišnim ljubljenčkom!

Dogodki

Kolesarjenje z vašim hišnim ljubljenčkom je lahko eden izmed najlepših načinov preživljanja skupnega časa. Medtem ko nekateri ljubitelji kolesarjenja svoje ljubljenčke vzamejo s seboj na izlete, se drugi z njimi odpravijo na hitre nakupe v mesto. Kljub prijetni izkušnji pa se ob tem poraja vprašanje varnosti - kako varno je prevažati hišnega ljubljenčka v košari za kolo?