Koroški župani in stroka sporočajo: “Korošci, zavihajmo rokave in se cepimo”

Vsak posameznik lahko po navedbah stroke pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa sars-cov-2. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, to pomeni vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2 metra, pravilno nošenje maske, skrb za higieno rok. Zmanjšajmo stike in v primeru bolezni ostanimo doma. K spoštovanju vseh naštetih ukrepov so že večkrat pozvali tudi koroški župani in stroka, tokrat pa z video posnetkom apelirajo na Korošce, da ko bodo na vrsti, da naj se cepijo.

S pomočjo stroke smo želeli sporočiti, da je edina rešitev za to situacijo cepljenje. Vključili smo pediatrinji, saj so posamezni primeri v regiji pokazali, da so tudi otroci žrtve covida-19,” je za STA pojasnila aktualna predsednica Sveta koroške regije in županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

VIDEO: Korošci, zavihajmo rokave in se cepimo!

Stroka opozarja, da samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujejo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Da je cepivo proti Covidu-19 varno in preizkušeno meni tudi Urška Vučina dr. med. specialistka pediatrije v SB Slovenj Gradec. Vučina je še poudarila, da s cepljenjem proti Covidu-19 ščitimo tako sebe kot ranljive skupine, ki se ne morejo cepiti. Poudarila je, da cepivo ne povzroča neplodnosti in ne spreminja našega dednega materiala.

Preberite tudi: Koroška z drugo najvišjo 7-dnevno incidenco, v SB Slovenj Gradec zdravijo 19 covidnih bolnikov

Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih okrog 95 % cepljenih oseb, kar je izredno visoko, je v predstavitvenem video posnetku, v katerem nagovarjajo Korošce, da naj se cepijo, omenila Mihaela Slemnik dr. med. specialistka pediatrije v SB Slovenj Gradec. Pri tem je izpostavila, da so možni neželeni stranski učinki cepiva proti Covidu-19 blagi in trajajo do dva dneva.

Cepljenje proti covid-19 ne povzroči pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa. Oba testa namreč iščeta/izmerita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa ni, je le informacija za izdelavo proteina.

Rešitev, da bi se naše življenje vrnilo v kar se da normalne tirnice, strokovnjaki vidijo v vsaj 60-odstotni precepljenosti prebivalstva. Česar si želijo tudi Svet koroške regije, predstavniki županov in stroke, ki s promocijskim video prispevkom pozivajo Korošce, da se odločijo za cepljenje. “Korošci, zavihajmo rokave in se cepimo!”

Ob tem pa je, kot poroča STA, črnjanska županja napovedala še nadaljnje aktivnosti in nov video posnetek v podporo spoštovanju zaščitnih ukrepov, tudi zato, ker podatki za regijo v zadnjem obdobju kažejo na poslabšanje razmer.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo na Koroškem v četrtek potrjenih 43 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega največ, 14 v dravograjski občini. Sledita občini Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec, kjer so v četrtek potrdili po sedem novih primerov. Občini Dravograd in Radlje sta trenutno na Koroškem občini z najvišjim deležem aktivno okuženega prebivalstva.

Vir: STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Samo
Samo
1 leto nazaj

Ja ker cepite se in pripomorite k izumrtju človeštva. Posledica cepiva se ne bodo vidle čez dan ali teden ampak čez leto ali več. Bi si stvar za 10k€ brez garancije? Tukaj se gre za vaše življenje brez kakršnekoli garancije kar nit niti približno primerljivo s 10k€, ampak ja če ste nori se kar cepitw. Poslušajte to podkupljeno stroko.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije