Search
Close this search box.

Koroški radio praznuje 60 let delovanja

Koroški radio, regionalna radijska postaja s statusom posebnega pomena, danes praznuje 60 let delovanja. Ob jubileju radio pripravlja pester praznični program, tudi z oddajanjem programa s terena kot zahvalo vsem poslušalcem. Ob jubileju vodstvo in ekipa radia med drugim poudarjajo nujnost ureditve sistemskega financiranja.

“Radijci smo ponosni na častitljivo radijsko zgodbo in radijski rojstni dan z veseljem praznujemo z našimi poslušalci. Najboljše darilo za nas je to, da je vsak dan z nami kar 30.000 Korošcev in Korošic. Zanje in vse prijatelji radia smo pripravili tudi rojstnodnevno obdarovanje. 60 tortic za 60 radijskih let,” so sporočili z radia, ki bo prihodnji teden, med 13. in 18. junijem, praznoval tudi tako, da bo z mobilnim studiem potoval po koroških občinah in oddajal program s terena.

Prva uradna oddaja takrat še radia Slovenj Gradec je bila 10. junija 1962. Septembra 1982 se je radio preimenoval v Koroški radio, šest let kasneje pa je stekel vsakodnevni program. Leta 1995 je bil v zakonu o RTV Slovenija naveden kot člen povezovanja z zamejsko Koroško, status regionalnega radijskega programa posebnega pomena ima od leta 2004. Štiri leta zatem je sledila lastniška sprememba, radio je takrat kupil zdajšnji lastnik, družba Infonet media.

Maja letos je Koroški radio začel oddajati v DAB+ načinu oddajanja in s tem postal slišen v celotni severovzhodni Sloveniji, poudarjajo na radiu, kjer si v prihodnje želijo še prenove studia, pa tudi nekaterih sistemskih sprememb na medijskem področju. Po besedah direktorice in odgovorne urednice Koroškega radia Andreje Ogriz je sofinanciranje medijskih vsebin nujno za nadaljnji obstoj programov posebnega pomena, prav tako bi bile po njenem potrebne spremembe medijske zakonodaje.

Po njenih besedah je pri postavljanju zakonodaje potrebno jasno opredeliti pomen lokalnih in regionalnih medijev v prihodnje. “Ti morajo biti prepoznani kot dopolnitev javnega servisa na lokalni in regionalni ravni, zagotoviti jim je treba stabilen vir financiranja, da bodo lahko pripravljali program, namenjen lokalnemu prebivalstvu, in zaposlovali novinarje,” je poudarila.

Namen Koroškega radia ostaja celovito, aktualno in kakovostno obveščanje prebivalcev Koroške s težiščem na lokalnih informacijah. “Po šestih desetletjih delovanja je postal in ostal osrednji informativni medij na Koroškem, ki ga danes dnevno posluša dobrih 47 odstotkov prebivalcev v regiji,” je izpostavila direktorica in odgovorna urednica Andreja Ogriz.

Ob jubileju so na radiu spomnili še, da so v šestih desetletjih svojo medijsko pot na Koroškem radiu začeli mnogi tudi znani radijski glasovi, ki so se uveljavili tudi v širšem medijskem prostoru, kot so Marta Kos, Janja Koren, Matej Praprotnik, Tomaž Ranc, Rok Tamše, Lojze Kos, Petra Kos Gnamuš, Matjaž Pikalo, Petra Skrivarnik, Anja Ramšak, Dušan Stojanovič in številni drugi.

V imenu Koroških Novic, vam tudi mi čestitamo ob visokem jubileju!

Koroški radio, regionalna radijska postaja s statusom posebnega pomena, danes praznuje 60 let delovanja. Ob jubileju radio pripravlja pester praznični program, tudi z oddajanjem programa s terena kot zahvalo vsem poslušalcem. Ob jubileju vodstvo in ekipa radia med drugim poudarjajo nujnost ureditve sistemskega financiranja.