Search
Close this search box.

Koroške pekarne: Iz 4.500 kilogramov moke bodo spekli sto tisoč pustnih krofov

V podjetju Koroške pekarne, ki nas s pustnimi krofi oskrbujejo že več kot tri desetletja, bodo letos v pustnem času, od debelega četrtka pa vse do pepelnične srede, spekli približno sto tisoč krofov, za katere bodo porabili 4.500 kg moke.

Kot je povedala predstavnica Koroških pekarn, je peka krofov pri njih že tradicija. »Z njimi že skoraj od začetka zagona proizvodnje oskrbujemo vrtce, šole, pustne karnevale, različne prodajalne po vsej Sloveniji in vse naše prodajalne, Pek Matjaž.« Največ krofov prodajo v petek in soboto ter na pustni torek, pri čemer že vsa leta izstopa sobota, dan, ko je največ povork in pustnih veselic. Kot kaže, bo tako tudi letos, saj bodo samo v soboto v Koroških pekarnah spekli 35.000 krofov.

V pogovoru smo še izvedeli, da zaradi povečanega obsega dela v pustnem času naredijo tudi prerazporeditev dela znotraj podjetja, saj lahko le na ta način spečejo dovolj krofov in seveda tudi ostalih pekovskih izdelkov, ki jih imajo v redni prodaji vsak dan.

Njihovi krofi so pripravljeni iz najkakovostnejših surovin, odlikuje pa jih tudi lep »kranceljček«, ki je sinonim za dober krof, polnjeni so z marelično marmelado in posuti s sladkorjem.

Na vprašanje, kaj je potrebno za »dober« krof, ki se kar stopi v ustih, pa je nam odgovoril vodja proizvodnje v slovenjgraški pekarni, Primož Arih, ki je povedal: »Veliko je odvisno od moke, predvsem kar se tiče volumna, če je slaba moka, je krof mali. Prav tako mora biti ravno prav vzhajan. Pomembno vlogo pri pripravi testa ima tudi rum. Primerna količina ruma je eden od dejavnikov, ki pripomore k temu, da se krofi ne napijejo preveč olja. Ne smemo pa pozabiti na temperaturo olja, ki igra pri peki krofov tudi zelo pomembno vlogo.«

Razložil je, da optimalna temperatura za peko krofov znaša nekje med 170 do 173 stopinj Celzija. “Če je prenizka, se rado zgodi, da se krofi napijejo olja in so (pre)mastni. Če je olje prevroče, pa se ostanejo krofi v notranjosti surovi oziroma premalo pečeni.«

Arih je še omenil, da je za lep in obstojen videz krofa pomemben sladkor. »V Koroških pekarnah uporabljamo netopen mlet sladkor, ki poskrbi za obstojen bel videz krofa tudi do 24 ur.« Točnega recepta nam sicer ni želel izdati, je pa poudaril, da so pri peki krofov pomembne tudi izkušnje, ki pa jih njihovi zaposleni vsekakor imajo, saj dnevno spečejo približno 400 do 600 krofov, seveda izven pustnega časa.

V Koroških pekarnah pa so že z mislimi tudi pri veliki noči, ko bodo v povečanem obsegu pekli potice z  orehovim, kokosovim, lešnikovim in makovim nadevom ter »koroške šarkeljne«.

Enemu od naših bralcev, ki bo pravilno odgovoril na nagradno vprašanje na Facebook strani Koroških Novic, pa bomo na pustno soboto, v sodelovanju s Koroškimi pekarnami, podarili 10 svežih pustnih krofov. Žrebamo v petek zvečer.

Dogodki