Search
Close this search box.

Korošica Nadja Knez osvojila prvo mesto za pito iz koroških dobrot v Latviji

Mednarodnega tekmovanja » learn, know, do, can, show« v Latviji se je udeležilo 6 mladih slaščičarjev, pekov in mesarjev.

V sredo, 29. 3. 2023, zjutraj se je ekipa iz Izobraževalnega centra Piramida, ki so jo sestavljali: 2 slaščičarja, 2 peka in 2 mesarja odpravili iz Maribora proti Dunaju, kjer so leteli v Vilno in nato v Rigo. Ekipa se je udeležila mednarodnega tekmovanja » learn, know, do, can, show«.

To je mednarodno tekmovanje, kjer tekmujejo mladi slaščičarji, peki, mesarji, hotelirji, kuharji – sestavljeno iz 12 kategorij. Hkrati gre za tekmovanje, kjer študentje tekmujejo v parih z nepoznanim partnerjem iz tuje države, kar zahteva odlično timsko naravnanost in komunikacijo v tujem jeziku.

Iz Slovenije sta bili 2 slaščičarki, katerih naloga je bila, da spečeta 2 piti, ki morata biti okrašeni z testom. “Po dolgem premlevanju, poizkusih in posvetovanjem z g. Hubertom Stoparjem sem prišla na idejo, da bom ustvarila pito, ki ji bom dodala Koroške dobrote, saj sem mnenja, da je naša Koroška še vedno nekje v ozadju“, je povedala Nadja Knez.

Testo je bilo narejeno iz ajde, prvo plast nadeva iz »kvoc«, ki jih je Nadja skuhala v domačem jabolčnem moštu in dodala še ostale sestavine. Druga plast je bila iz skute, ki jo je sladkala z medom, saj je le to predstavljalo Kranjsko čebelo. Za dekoracijo pa je Nadja iz testa ustvarila naš Triglav, morje ter dodala še nekaj dodatkov iz cvetje in ptic.

Pripraviti so morali tudi predstavitev v angleškem jeziku in jo predstaviti strokovni komisiji, ki jih je ves čas spremljala in ocenjevala.

“Sama bi rada izpostavila tudi moje kolege: Eva Vravnek, ki je ustvarila čudovito pito iz bučne »prge«, Marcel Stojnšek in Teo Kovač– mesarja, ter Staš Hari, Ardit Krasniqi – peka, vsi so pokazali odlične spretnosti, ter dobre izdelke“, je bila Nadja ponosna na svoje sotekmovalce.

Tekmovanje je bila za Nadjo odlična izkušnja, ki ji bo ostala v lepem spominu, spoznala je različne načine peke drugih držav, ter spoznala nekaj novih prijateljev.

Zadnji dan so imeli tudi gala večerjo, kjer je potekala predstavitev folklor, pevcev in predstavitev šole, ter tekmovanja. Sledila je podelitev, kjer je v kategoriji slaščičarjev z njeno pito » sweet home country tart« osvojila 1. mesto.

Posebej bi se rada zahvalila moji mentorici Vesni Petje za vso pomoč in podporo, ter Hubertu Stoparju za mnenje. Čestitala bi rada tudi vsem udeležencem, še posebej mojim slovenskim kolegom, ki so dokazali, da je Slovenska kulinarika in živilstvo na svetovnem nivoju,” je vsa ponosna dejala Korošica Nadja Knez.

Dijaki IC Piramida Maribor so dosegli dve zlati in eno bronasto mesto.

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor so dosegli na tekmovanju eno zlato in dve bronasti priznanji. Čestitke.

Mi pa smo ponosni na Nadjo, ki je tako lepo predstavljala ne samo Slovenijo, temveč našo prelepo Koroško, ki slovi po dobri, domači kulinariki.

Vir: Nadja Knez

Dogodki

Mednarodnega tekmovanja » learn, know, do, can, show« v Latviji se je udeležilo 6 mladih slaščičarjev, pekov in mesarjev.