Korošec Teo Križovnik potuje z ekipo na FIA evropsko tekmovanje v Ženevo (FOTO)

Na izbirnem tekmovanju za 34. evropsko prometno izobraževalno tekmovanje na Vranskem so bili med najboljšimi tudi mladi Korošci. Med 14. ekipami so se uvrstili na odlično 2. in 5. mesto, Teo Križovnik pa je osvojil tudi vstopnico za udeležbo na mednarodno FIA kolesarsko tekmovanje, ki bo septembra v Ženevi.
Foto: Polona Avanzo, AMZS

Mladi kolesarji med 10. in 12. letom starosti so se, 17. maja 2019, na Vranskem pod mentorstvom avto-moto društev Dravograd, Gorica, Kamnik, Lukovica, Markovci, Moste, Ormož, Pinko Tomažič Piran in Štefan Kovač Murska Sobota udeležili AMZS izbirnega tekmovanja za 34. evropsko prometno izobraževalno tekmovanje pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki tekmovanje mladih kolesarjev organizira že 34 let. Vsako leto se ga udeleži več kot milijon otrok, njegov namen pa je varno vključevanje otrok v promet.

Foto: Polona Avanzo, AMZS

Štiričlanske ekipe (vsako sestavljata dva fanta in dve dekleti) so se preizkusile v praktični vožnji s kolesom po poligonu, opravile preizkus iz teoretičnega poznavanja cestno prometnih predpisov, narisati pa so morale tudi risbo na temo kolesarjenja. Najbolje se je odrezala ekipa AMD Moste 1, drugo mesto je osvojila ekipa AMD Dravograd 2, tretji pa so bili kolesarji iz ekipe AMD Lukovica 1. 

Foto: Polona Avanzo, AMZS

AMZS sicer izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira že od leta 1997. Njihov cilj pa je, da se v priprave na evropsko tekmovanje vključi čim večje število otrok, saj v pripravah na tekmovanje otroci pridobijo znanje o cestnoprometnih predpisih ter se s praktičnimi vajami vožnje s kolesom usposobijo za varno vožnjo v prometnem vsakdanu. 

“Prometna vzgoja se mora začeti že pri najmlajših in zato si v AMZS prizadevamo, da bi tudi z aktivnostmi, kot je tekmovanje mladih kolesarjev, že pri otrocih vzbudili zavest o pomenu varne udeležbe v prometu,” je namen tekmovanja predstavil mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Sloveniji.

Foto: Polona Avanzo, AMZS

KONČNI VRSTNI RED:

1. AMD Moste 1
2. AMD Dravograd 2 (OŠ Dravograd in OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
3. AMD Lukovica 1
4. AMD Lukovica 2
5. AMD Dravograd 1 (OŠ Mislinja)
6. AMD Kamnik 1
7. AMD Moste 2
8. AMD »Štefan Kovač« Murska Sobota 1
9. AMD Markovci
10. AMD »Pinko Tomažič« Piran 1
11. AMD Gorica
12. AMD Ormož
13. AMD »Štefan Kovač« Murska Sobota 2
14. AMD »Pinko Tomažič« Piran 2 

V Ženevo najboljši štirje: Jasna Plahuta (AMD Kamnik 1), Tinka Žakelj (AMD Moste 1), Blaž Cerar (AMD Lukovica 1) in Teo Križovnik (AMD Dravograd 2). 

Foto: Polona Avanzo, AMZS

Letos se je za uvrstitev na mednarodno tekmovanje pomerilo 56 tekmovalk in tekmovalcev iz 14 ekip. Za razliko od prejšnjih let, letos na mednarodno FIA kolesarsko tekmovanje, ki bo od 12. do 15. septembra v Ženevi, organiziral pa ga bo švicarski avtomobilski klub TCS, ne bo odpotovala najboljša ekipa, temveč bo reprezentanca AMZS sestavljena in štirih najboljših posameznikov – dveh deklet in dveh fantov. To so: Jasna Plahuta (AMD Kamnik 1), Tinka Žakelj (AMD Moste 1), Blaž Cerar (AMD Lukovica 1) in Teo Križovnik (AMD Dravograd 2). 

Iskrene čestitke vsem.

Vir: AMZS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije