Search
Close this search box.

Korošec Blaž Lečnik v boju za prestižno nagrado Inovativni mladi kmet 2019 – oddajte svoj glas (VIDEO)

Blaž Lečnik z Ekološke kmetije Smuk, iz Šentjanža pri Dravogradu, se letos poteguje za naziv Inovativnega mladega kmeta 2019.

Izbor IMK organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), in sicer z namenom spodbujanja in širjenja inovativnosti, ki jih predstavijo mladi s kmetij, je izbor še posebej dobrodošla predstavitev, ki vzbuja veliko zanimanja med širšo javnostjo.

Naziv inovativni mladi kmet ali kmetica – IMK 2019 bo podeljen osebi, ki bo po oceni strokovne komisije prejela najvišje število točk. Posebno priznanje pa bo podeljeno osebi, ki bo prejela najvišje število glasov v spletnem glasovanju, kjer lahko kandidatom do zmage pomagate tudi vi.

Kandidati:

  • Miloš Majcen, Šentjanž (DPM Tržišče, KGZ Novo mesto)
  • Matic Mohorič, Stari trg pri Ložu (DPM Velike Lašče, KGZ Ljubljana)
  • Igor Paldauf, Križevci pri Ljutomeru (DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, KGZ Murska Sobota)
  • Tilen Soklič, Zgornje Gorje (DPM Zgornjesavske doline, KGZ Kranj)
  • Marko Cesar, Maribor (DPM Spodnje Podravje, KGZ Maribor)
  • Bojan Firbas, Cerkvenjak (DPM Spodje Podravje, KGZ Ptuj)
  • Blaž Lečnik, Šentjanž pri Dravogradu (DPM Mežiška dolina, KGZ Celje

Spletno glasovanje je bilo, na pobudo podeželske mladine, v projekt vpeljano z namenom video predstavitve kandidatov, širjenja njihovih idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva, mladih kmetov njihovega poguma in inovativnih idej. Letos so filmčke pripravili skupaj z ekipo RTV – Televizija Maribor, odaja Ljudje in zemlja in ob strokovni podpori Tatjane Kren Hlebič.

»Blaž vzpostavlja svoje novo delovno mesto na kmetiji, ki jo je pred tremi leti podedoval. V kratkem času predvideva odprtje še enega delovnega mesta na živinorejskem delu kmetije. Kmetija je mešana s tremi močnimi panogami: sadjarstvo, poljedelstvo in živinoreja-prašičereja. Kmetovanja se je lotil po standardih ekološkega načina kmetovanja s še dodatnimi ukrepi za dobrobit živali, ki zagotavljajo še višje standarde v prireji prašičev. Na kmetiji je urejen nasad aronije in velik, obnovljen travniški nasad (20 sort jablan, 150 dreves). Vzdrževanje rodnosti v sadovnjakih omogoča pridelavo različnih sokov iz domačega sadja in aronije.«

»Blaž se pogosto preizkuša v izdelovanju različnih naravnih sokov z mešanjem sadnih sokov in celo dodajanjem čilija v jabolčni sok. S sokovi je dosegel že najvišja priznanja na državni razstavi »Dobrote slovenskih kmetij« na Ptuju. Obdelovanje 12 ha njiv z domiselnim kolobarjem poljščin, ki služijo krmi prašičev, oljnic za hladno stiskanje iskanih olj (riček) in žit za moke in prosa ter ajde za pridelavo kaše in moke. Letos so na kmetiji dokončali gradnjo najsodobnejšega hleva za vzrejo plemenskih svinj, pujskov in pitancev slovenske avtohtone pasme krškopoljski prašič po sistemu »Pig – Port 4«. Gradnja je moderna z uporabo veliko lastnega lesa. Predelava prašičjega mesa je v dolgoletni tradiciji družine. Z domačo rejo prašičev po visokih standardih bo zagotovljena sledljivost surovine in predelava v visoko kakovostne izdelke. Poleg hleva je tu še nova strojna lopa s premično sušilnico za žita, s katero delajo usluge tudi drugim kmetijam. Kmetija ima z zlatim priznanjem nagrajene sadne sokove iz ocenjevanj na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.«

Pogoj za prijavo je bil, da kandidat živi in dela na kmetiji, da še ni dopolnil 40 let in je z inovativno idejo pomembno prispeval k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter se odlikuje vsaj po enem od naslednjih vidikov:

  • da njegove ideje prinašajo novosti pomembne za nadaljnji razvoj,
  • da njegove ideje prinašajo izvirne pristope k delu,
  • da se vpeljane spremembe odražajo v pozitivnih ekonomskih učinkih na kmetiji.

KAKO POTEKA GLASOVANJE?

Glasujte lahko TUKAJ. Glasovi se zbirajo preko e-mail naslovov. Z enim e-mail naslovom lahko glasujete le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja. Glasovanje se je začelo včeraj, 29. septembra 2019, in zaključi v nedeljo, 20. oktobra 2019, ob 23.59. Šteli bodo samo glasovi, prejeti preko e-mailov. Število deljenih objav na socialnih omrežjih ne bo upoštevano (bo pa zagotovo pripomoglo k številu glasov). Vsakršen sum zlorabe spletnega glasovanja bo strokovno preverjen in ob ugotovljeni zlorabi strogo kaznovan. Mlada kmetica oziroma mladi kmet, ki bo zbral največ glasov, bo prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča: stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2020 in Narava-zdravje 2020 ter uporabo digitalnih produktov podjetja Sledat.

Pri tem organizatorji izbora še enkrat opozarjajo, da spletno glasovanje ne prinese naziva IMK 2019. Naziv podeli strokovna komisija pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman tistemu kandidatu, ki v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti.

Podelitev, na katero ste lepo vabljeni tudi vi, bo potekala v petek, 25. oktobra 2019, ob 18. uri v Predsedniški palači. Na ta dan se bodo kandidati na sejmu Narava-zdravje predstavljali v sklopu stojnice Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer boste lahko izvedeli več o njihovih produktih. Tekom sejma bodo kandidati tudi sodelovali na mednarodnem dogodku: Spodbujanje podjetništva in izboljšanje kompetenc mladih na podeželju v sklopu projekta ENEET RURAL.

Preberite tudi: Zmaga je ostala na Koroškem. Mladi gospodar je Uroš Hovnik, mlada kmetica pa Brigita Petek (VIDEO in FOTO)

Vir: ZSPM, KGZS, Ekološka kmetija Smuk

Dogodki