Search
Close this search box.

Korošci izrazili ostro nasprotovanje ukinitvi bolnišničnega mikrobiološkega laboratorija

V Kulturnem domu v Črni na Koroškem je danes potekala seja Sveta Koroške regije, na kateri so se med drugim seznanili z aktualnim stanjem glede okužb s koronavirusom v Koroški regiji, o čemer smo že poročali TUKAJ. Razpravljali pa so tudi o morebitni ukinitvi mikrobioloških laboratorijev.

O nasprotovanju ukinitve bolnišničnih mikrobioloških laboratorijev je danes v Črni poročala dr. Jana Makuc, dr. med, spec. interne medicine, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

VIDEO: Izjava dr. Jane Makuc, dr. med, spec. interne medicine, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Strokovna direktorica slovenjgraške bolnice dr. Jana Makuc je na današnji seji Sveta Koroške regije povedala, da se je v drugem valu bistveno izboljšala dostopnost do rezultatov brisov za preverjanje okužbe z novim koronavirusom, saj jih iz lastnega laboratorija dobijo v eni uri. To bolnišnici omogoča razmeroma majhno sivo cono in s tem tudi za zdaj nemoteno zagotavljanje drugih storitev. To je tudi eden od razlogov, zakaj v slovenjgraški bolnišnici nasprotujejo ukinitvi bolnišničnega mikrobiološkega laboratorija, kot to predvideva osnutek novele zakona o nalezljivih boleznih, ki je v javni obravnavi. Ostro nasprotovanje ukinitvi so danes izrazili tudi župani, ki bodo protest v zvezi s tem naslovili na ministrstvo za zdravje.

V teh dneh pa je tudi Jože Lenart na seji državnega zbora opozoril, da regijske bolnišnice, med katerimi je tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ne smejo izgubiti bolnišnične mikrobiološke laboratorije. “Ministrstvo za zdravje z novelo Zakona o nalezljivih boleznih zapira regijske mikrobiološke laboratorije, ki so v času epidemije odigrali ključno vlogo v svojih bolnišnicah in domovih za starejše v regiji, pa tudi širše. K učinkovitosti laboratorijev nedvomno največ prispevajo zaposleni, ki svoje delo opravljajo hitro in strokovno. Tako ni zanemarljivo dejstvo, da regijski laboratoriji opravijo test v roku ene ure, s pošiljanjem brisa v nacionalni laboratorij pa se ta čas podaljša tudi do 24 ur. Z naraščanjem števila okužb s covid -19 je zato še toliko bolj pomembno, da ohranimo čim bolj široko mrežo hitrega dostopa do testov širom Slovenije,” je povedal in dodal, da mu je minister Gantar v poslanskem vprašanju zagotovil, da bo upošteval stroko, zato da se mreža laboratorijev razširi tudi na ostale bolnišnice po Sloveniji, ki lahko diagnostiko opravljajo za svoje bolnike. “Stroka je jasno povedala, da bi bil predlog, ki zapira mikrobiološke laboratorije korak nazaj v postopkih varnega zdravljenja in varnosti pacientov. Minister Gantar, sedaj ste vi na potezi,” je zaključil Lenart.

VIR: STA, FB Jože Lenart

Dogodki