Search
Close this search box.

Korošca z japonske križarke že na poti v Evropo, okužba Italijana, ki ni bil na Kitajskem

Iz Japonske sta danes proti Evropi odpotovala slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Na italijanskem vojaškem letalu sta skupaj z drugimi državljani EU, ki prav tako niso okuženi s koronavirusom. Na severu Italije medtem poročajo o porastu števila okužb, WHO pa opozarja, da se možnosti za zajezitev širjenja koronavirusa zmanjšujejo.

Italijansko letalo z evropskimi državljani, ki je danes popoldne po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa poletelo s tokijskega letališča proti Evropi, bo imelo postanek na berlinskem letališču Tegel. Slovenska vlada je prižgala zeleno luč za najem komercialnega letala, s katerim bosta slovenska državljana od tam poletela v domovino.

Poleg slovenskih državljanov bo na letalu tudi hrvaški državljan z ladje Diamond Princess, ki ga bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji.

Preberite tudi: Za 20.000 evrov najeli letalo za evakuacijo slovenskih in hrvaškega državljana iz japonske križarke

Za STA so na MZZ potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču, so dodali.

Stroški najema letala iz Berlina bodo znašali do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Urad vlade vlade za komuniciranje je po današnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki MZZ, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Italijansko letalo z evropskimi državljani je s tokijskega letališča vzletelo popoldne, na njem pa je po poročanju Anse 19 Italijanov in 18 državljanov drugih članic EU. Po postanku v Berlinu naj bi v Rimu pristalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva. Pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Avstralske oblasti so medtem sporočile, da sta bila dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje Diamond Princess in sta bila na Japonskem negativna, doma na testiranju za novi korinavirus pozitivna. Poudarili so, da to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji, ki je zasidrana v japonski Jokohami, širil tudi po začetku testiranja. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je ob tem opozoril, da niso bili vsi Avstralci, ki so s čarterskim poletom odpotovali domov, negativni.

O podobnem primeru poročajo tudi iz Izraela. Na testiranju je bil pozitiven potnik z ladje, ki se je iz Japonske vrnil ta teden. V karanteni na križarki je bilo sicer 15 izraelskih državljanov, od katerih se jih je 11 že vrnilo v domovino. Vsi preostali so bili na testiranju negativni. To je prvi primer novega koronavirusa v Izraelu.

O novih okužbah sicer poročajo tudi iz sosednje Italije. Okužil se je 38-letni moški, ki ni bil na Kitajskem, bil pa je v stiku z Italijanom, ki se je vrnil iz Kitajske. V kraju Codogno v bližini Milana, kjer živi okuženi, so doslej našteli najmanj osem okužb ter sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte. Za najmanj 250 ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom, so oblasti odredile karanteno, več tisoč prebivalcem v krajih Codogno, Castiglione d’Adda in Casalpusterlengo pa svetovale, naj iz preventive ostanejo doma.

38-letnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu v Lombardiji, so danes sporočile zdravstvene oblasti.

V bolnišnico so ga sprejeli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v sredo, a ker ni imel nobenih povezav s Kitajsko, zdravniki niso takoj povezali njegovega zdravstvenega stanja z novim koronavirusom. Šele ko se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in so ga sprejeli na intenzivni oddelek, je njegova soproga zdravnikom povedala, da je bil v začetku meseca v stiku s prijateljem, ki se je nedavno vrnil iz Kitajske.

Tudi pri njegovi soprogi, ki je v osmem mesecu nosečnosti, so s testi potrdili pristnost novega koronavirusa. Test je bil pozitiven tudi pri moškem, ki se je športno udejstvoval skupaj z 38-letnikom.

Prijatelj, ki je bil na Kitajskem, je bil na testu negativen, a so ga zadržali v bolnišnici, ker naj bi opravili še več testov. Nikoli ni imel značilnih znakov okužbe z novim koronavirusom, zato zdravstvene oblasti predvidevajo, da se je pri njemu okužba že končala.

“Za približno 250 ljudi smo odredili izolacijo in jih testiramo,” je po poročanju dpa dejal komisar za zdravje v Lombardiji Giulio Gallera. Dodal je, da so prebivalce mest Codogno, Castiglione d’Adda in Casalpusterlengo, skupno jih je več kot 35.000, pozvali, naj iz preventive ne zapuščajo domov.

Med tistimi, za katere so oblasti odredile karanteno, so sodelavci in sorodniki 38-letnika ter zdravniki in medicinske sestre, ki so bili v bolnišnici z njim v stiku.

38-letnik naj bi bil zaposlen pri italijanski podružnici Unileverja, njegov prijatelji, ki je bil na potovanju na Kitajskem, je direktor podjetja MAE, italijanskega proizvajalca umetnih vlaken.

“Ne smemo širiti panike, a ljudje morajo razumeti, da so uvedeni ukrepi bistveni za dobrobit skupnosti,” je dejal predsednik Lombardije Attilio Fontana.

38-letnik je bil drugi primer okužbe z novim koronavirusom pri kakem italijanskem državljanu. Prvo okužbo so potrdili pri 29-letniku iz dežele Emilija-Romanja, ki je bil pred tem v Wuhanu. Drugje v Italiji sicer obravnavajo še dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici v Rimu je namreč še vedno kitajski par. Kitajska turista sta že tri tedne na infekcijski kliniki in se počutita bolje, so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti.

V Italiji se je sicer v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Wuhana. Med njimi ni okuženih.

Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo več kot 76.000 ljudi, umrlo jih je več kot 2200. Večino okužb in smrti so zabeležili v kitajski provinci Hubei, kjer je konec decembra virus izbruhnil. Nekaj več kot sto okužb pa so zabeležili v približno 30 državah.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes opozorila, da se zmanjšujejo možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v luči zaskrbljujočega trenda okužb v Iranu in Južni Koreji mednarodno skupnost pozval, naj okrepi prizadevanja za zajezitev virusa.

V Iranu so danes potrdili dve novi smrti zaradi koronavirusa. Skupaj je v državi terjal štiri življenja, okuženih pa je 18 ljudi. Irak je zaradi izbruha virusa preventivno zaprl meje z Iranom.

V Južni Koreji pa so danes potrdili 100 novih primerov okužb, virus pa je zahteval dve življenji. Največ primerov so zabeležili v mestu Daegu z 2,5 milijona prebivalci in pokrajini Severni Gyeongsang, ki ga obkroža. Skupaj je v tej državi okuženih več kot 200 ljudi.

Direktor WHO je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi primerov okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, za katere so ugotovili, da nimajo nobenih povezav s Kitajsko, kjer je prišlo do izbruha virusa.

Opozoril je še, da se države doslej niso ustrezno odzvale na poziv WHO k finančnim prispevkom, ki bi jih namenili načrtu za globalni odgovor na bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Razvite države je ponovno pozval naj prispevajo sredstva v boju proti virusu.

Za nujne preventivne ukrepe do aprila, ki naj bi bili prvenstveno namenjeni državam s slabo razvitim zdravstvenim sistemov, je tako na račun WHO od potrebovanih 61,5 milijona ameriških dolarjev do danes prispelo 1,2 milijona dolarjev.

Dogodki