Search
Close this search box.

Koritnik: V državni upravi ostaja pogoj PCT. Številke se ne umirjajo, treba bo poiskati trajne rešitve

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Za zadržanje je glasovalo sedem, proti dva ustavna sodnika. Pravkar pa je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Vlada je z omenjenim odlokom določila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Današnjo odločitev ustavnega sodišča obžalujem, a jo bom seveda – to poudarjam, da ne bo spet prihajalo do nesporazumov – absolutno spoštoval,” je uvodoma dejal minister Koritnik. Slovenija je, kar se covida-19 tiče, trenutno v nezavidljivem stanju in skupna borba vseh, levih, desnih, pisanih, enobarvnih, medijev, stroke, itd., bi morala sedaj biti, kako premagati to težavo, je opozoril. Številke se ne umirjajo, zato bo treba poiskati trajne rešitve.

Posameznik se cepi zaradi sebe, svojih bližnjih in širše solidarnosti, ne zaradi Boštjana Koritnika. In če te kolektivne zavesti nimamo, nam – za tiste, ki očitajo, da smo ta pogoj določili z odlokom – ne zakon in ne sprememba ustave ne bi pomagala,” je dodal.

V državni upravi zaenkrat ostaja pogoj PCT, je dejal minister. Kot je poudaril, gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne za razveljavitev. Minister je poudaril, da omenjeni odlok ni uvedel obveznega cepljenja, da to ni bil njegov namen. Namen je bil zagotoviti varnejše delovno okolje v prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna.

Ob tem je minister izrazil obžalovanje ob tragični smrti dekleta in družini izrekel sožalje. Obsodil je tudi včerajšnje proteste, saj gre po njegovem za populizem, ki je izredno nevaren za javno zdravje, in poceni nabiranje političnih točk.

Sam imam družino in dva mladoletna otroka. Grožnje s smrtjo v zadnjih nekaj dneh težko preštejem samo na prste dveh rok. Podobno je tudi s predstavniki stroke in tistimi, ki se upajo izpostaviti. O tem ne poroča nihče. Očitno so naša življenja pač vredna manj,” je med drugim dejal minister.

V ogledala se moramo pogledati prav vsi. Sedaj moramo situacijo preučiti z vseh možnih zornih kotov, in zadeve miriti, ne pa še dodatno prilivati olja na ogenj. Usesti se moramo, skupaj s stroko in resno prediskutirati nadaljnje korake, je poudaril.

Minister tudi verjame, da smo skupaj sposobni doseči raven precepljenosti, ki bo omogočila, da nepriljubljene ukrepe odpravimo in se vrnemo v bolj običajne tirnice vsakdana.

Po mnenju ministra bi se sredini protesti, ki so potekali v Ljubljani, zgodili tudi, če bi bila pogoja PCT in PC sprejeta na drugačen način. Proteste je Koritnik sicer obsodil, ker da gre za nedopustno obnašanje in nasilništvo. Za nevarno je označil dejanje protestnikov, ki so vkorakali na ljubljansko obvoznico.

Proteste je obsodil tudi, ker temeljijo na “dokazih s spletnih omrežij” in ker so bili verbalno in fizično na protestih v sredo napadeni tudi novinarji.

Pozval je, da bi morali mediji razmisliti o svoji soodgovornosti pri protestih, ker da so zaradi njih “anticepilci čez noč postali osrednje medijske osebnosti”.

Preko Twitterja pa se je že odzval tudi minister Aleš Hojs.

Vir: Vlada RS, STA, Twitter

Dogodki

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Za zadržanje je glasovalo sedem, proti dva ustavna sodnika. Pravkar pa je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval minister za javno upravo Boštjan Koritnik.