Search
Close this search box.

Konec tedna bomo zopet prestavili uro

Konec tedna bomo spali eno uro dlje, saj bomo zopet prestavili uro.

O prenehanju premikanja ure na zimski in poletni čas je govora že kar nekaj časa. Evropska komisija je lansko leto napovedala, da bomo v Evropski uniji letos zadnjič premaknili ure, a že v soboto bomo zopet premaknili kazalce.

“Septembra 2018 je evropska komisarka za promet Violeta Bulc predstavila predlog, v skladu s katerim naj bi uro zadnjič premaknili 31. marca letos, z izjemo tistih držav, ki bi se odločile za zimski čas – te naj bi uro znova premaknile 27. novembra oziroma ta konec tedna. Zatem pa naj bi premikanje ure z zimskega na poletni čas in obratno postalo stvar preteklosti.” A več držav članic je od komisije zahtevalo, da ta opravi ustrezno oceno učinka, ki je manjkala predlogu.” so zapisali na spletnem portalu 24 ur. Evropski parlament je konec marca letos podprl predlog o ukinitvi premikanja ure. Države članice Evropske unije naj bi se same odločile, ali bodo uveljavile poletni ali zimski čas. Tiste države, ki bi uveljavile poletni čas, bi uro zadnjič premaknile marca 2021, tiste z zimskim časom pa oktobra 2021. 

Kazalce na uri bomo še nekaj časa prestavljali.

Odločitev še ni bila sprejeta:

V Sloveniji bomo ta vikend uro znova prestavili na zimski čas. “Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da je “izmenjava mnenj med državami članicami in Evropsko komisijo potekala v zvezi s predlogom direktive o opustitvi premikanja ure na poletni oziroma zimski čas in razveljavitvi Direktive 2000/84/ES. Ta razprava je sprožila tudi vprašanje, kaj bo s stalnim časom po ukinitvi premikanja ure. V zvezi s tem so se začela posvetovanja, npr. na neformalnem ministrskem zasedanju 29. 10. 2018 v Gradcu, ki pa niso privedla do odločitev.”  In nadaljujejo, da tako glede Slovenije “še ni bila sprejeta nobena odločitev”. Dokončna odločitev pa ni bila sprejeta niti na ravni Evropske unije.” so še dodali na 24 ur.

VIR: 24 ur

Dogodki