Search
Close this search box.

Konec dvotarifnega obračunavanja elektrike. Kdaj bo po novem elektrika najdražja in kdaj najcenejša?

Agencija za energijo pripravlja nov način obračunavanja električne energije in omrežnine. Ta naj bi spodbujal odjemalce, da bi bili bolj pozorni na to, kdaj in koliko električne energije porabijo.
Fotografija je simbolična

Marsikdo je varčeval z električno energijo tako, da je vklopil pralni stroj ponoči. A z letom 2024 bo potrebno nekoliko več pozornosti posvečati tudi temu, kdaj pristavimo lonce na električno kuhališče, kdaj prižgemo klimatsko napravo in kdaj prižgemo grelnik vode. Dvotarifnega obračunavanja elektrike bo namreč konec s 1. marcem 2024, ko bo uvedenih pet tarifnih blokov.

Doslej je sicer veljalo, da je najcenejša električna energija ponoči in ob dela prostih dnevih, a odslej bo potrebno posvečati nekoliko več pozornosti temu, kdaj uporabljamo naprave, ki jih napaja električna energija. Od 1. marca 2024 bo namreč namesto dveh blokov obračunavanja elektrike uvedenih pet tarifnih blokov, ki pa se bodo razlikovali tudi glede na letni čas.  

Kot menijo v stroki, je bil to pričakovan korak s prehodom na obnovljive vire, kot sta sončna in vetrna energija. Sicer pa so na Agenciji za energijo prepričani, da bodo uporabniki nov sistem osvojili hitro. Kot je dejala direktorica Agencije za energijo, Duška Godina, za portal 24.ur: “Naš cilj je premikanje rabe v obdobje, ko je omrežje manj obremenjeno in posledično bo to tudi najugodnejši časovni blok. S spreminjanjem naših navad, pomikanjem rabe iz obdobja, ko je omrežje bolj obremenjeno, v obdobje, ko je manj, razbremenjujemo omrežje in vplivamo na bodoče investicije.”

To pomeni, da bo znesek, ki ga boste plačali  za električno energijo odvisen od tega, kdaj in kako boste porabljali energijo: v višji sezoni, ki bo sicer obračunavana od novembra do februarja, ali nižji sezoni, od marca do oktobra, ter odvisno od tega, ali je dan delovni ali dela prost dan. Prav tako bodo tarife razdeljene preko dneva, od višjih do nižjih. V enem dnevu bodo sicer aktualne tri tarife, drugi dve sta vezani na sezono.

Pojasnila glede novega sistema obračunavanja omrežnine Agencije za energijo; Foto: Agencija za energijo

Najcenejša elektrika bo sicer še vedno ponoči, od 22. do 6. ure, najdražja pa bo preko dneva v dveh blokih – med 7. in 14. uro, ter 16. in 20. uro, med zimskim časom. Med 20. in 22. uro bo nekoliko cenejša. Na dela proste dneve bo sicer veljal isti časovni razpored, le da bo obračun za eno tarifo nižji. V obdobju med marcem in novembrom pa omrežnina na noben dan ne bo obračunavana po najvišji tarifi.

S takšnim obračunavanjem naj bi razbremenili omrežje in omogočili lažji prehod na zelene energente.

Po vsej verjetnosti pa si bodo odjemalci še vedno na položnicah nekaj prihranili z uporabo večjih porabnikov v nočnem času, kot že doslej (pralni stroji, sušilniki perila, električni bojlerji, …), ostale naprave pa si bo marsikdo nastavil preko časovnikov tako, da bodo delovale med nižjimi tarifnimi obdobji.

Vir: 24ur.com, Agencija za energijo

23 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Roman
Roman
7 mesecev nazaj

Ziher bodo distributerji, država bo dobro zaslužila. Večina pride domov po 16 uri. Kako se bo industrija prilagodila? Ponoči bodo avte povenli, se vprašam kje. Dokler bodo posodobli omrežja bo še kar nekaj vode odteko po Savi.
Meni osebno je to neumo.

Ruža
Ruža
Reply to  Roman
7 mesecev nazaj

Ravno zato, ker vsa ta leta niso nič investirali v el. infrastrukturo so jo zdaj podražili. Da narodu mečejo pesek v oči in naprej kasirajo.

mihi
mihi
7 mesecev nazaj

Samo jamranje, omrežje, pa omrežje, pa obremenjenost. Kaj ste pa dragi štromarji naredili za omrežje v zadnjih letih? Manj kot nič. Se je videlo že pri žledu. Pa vsi dobički v žepe, pa lastninjenje pa to. Najhujši primer je itak GEN, kjer se gredo navadne trgovce za svoj žep, dodane vrednosti pa nobene. S svojim šefom za svoj žep, sončnim kraljem. Odjebite zdaj z nasveti, kdaj naj kaj prižgem. Ko bo najhujša obremenitev, bom vžgal še kaj dodatno, pa naj se vidi, kaj bo.

Joze
Joze
Reply to  mihi
7 mesecev nazaj

Zalostno zdaj še v blokih ne bomo spali že tako je disko zdaj pa bo centrifuga disko:-)

Sabrina
Sabrina
7 mesecev nazaj

Potem bi bilo najbolje zapreti nuklearno v Krškem ker smo tako in tako elektriko prodali Španiji in Italiji že za nekaj let v naprej in iti na zeleno!Ne vem kako se nihče ne zbuni da tako ne gre naprej pa toliko elekrarn stoji na Savi…..a elektrika je čedalje dražja!

Ruža
Ruža
Reply to  Sabrina
7 mesecev nazaj

Zato smo se zgradili tetmoelektrano Šoštanj, ki jo še v Afriki nebi zgradili. Zato elektrarne na Savi stojijo.

Ko vas jebe...
Ko vas jebe...
7 mesecev nazaj

Jebite se vi in vasi bloki in vse skupaj..požeruhi pofukani..mrs v pizdo materno..

Anastasia
Anastasia
Reply to  Ko vas jebe...
7 mesecev nazaj

Tudi memi tole niti od dalec ni vsec! Ampak – kultura dialoga – halo moderator???

Janko
Janko
7 mesecev nazaj

Narobe svet oziroma vlada, čez dan, ko se proizvede največ sončne električne energije bo ta najdražja pa razumi to če moreš. Vse na roke elektro oligarhom.

Mrazi
Mrazi
7 mesecev nazaj

Želimo razogljiceno družbo oz energijo, toda nobeden se ne zaveda, da to ne gre brez odrekanj. Ne bi imeli hidroelektrarn, še manj nuklearke, vetrnice delajo samo ko je veter, pa še te so nam napoti, torej..

Ruža
Ruža
Reply to  Mrazi
7 mesecev nazaj

Važno je, da gostilniške terase imajo ogrevalne mize.

Gorilamagila
Gorilamagila
7 mesecev nazaj

Ustanova za distribucijo elektrike bi morala poslovati brez dibička. Ves dobiček če je potalat kupcem ali vložit v razvoj, ne pa da si talajo miljonske nagrade. Prasci

Ruža
Ruža
7 mesecev nazaj

Obnovljivi in zeleni viri pokrivajo neznatni delež el. energije. Tako bo tudi v bodoče.

Boki
Boki
7 mesecev nazaj

Super. Ambulante bodo prilagodile delovni cas. Od 4. do 7.ure zjutraj in od 19. do 23.ure zvečer. Restavracoje in bifeji zaprti dopoldan v špici med 8. in 13. uro in med 15. in 19.uro…

Tejko
Tejko
7 mesecev nazaj

Bo veselo,ko bodo po blokih gonili cele noči pralne in sušilne stroje,drugje pa lahko po novem tudi mešalce,in razne druge ‘glasne’ mašine. Da o podeželju niti ne govorimo!
Čez dan,ko bo štroma iz sončnih slektrarn na pretek,bodo pa ljudje spali!

mihi
mihi
Reply to  Tejko
7 mesecev nazaj

Ta višek štroma energetiki seveda takoj veselo prodajo in ne dobiš nič za njega. Ta denar bi moral v rezerve za pozimi. Simpl kot pasulj.

Rado
Rado
7 mesecev nazaj

Spet so pogruntal način kako nas bojoopehrili sramota za vlado in njihove tajkune

Branko
Branko
7 mesecev nazaj

Pankrti Golobov, spet bo krade.

Lori
Lori
7 mesecev nazaj

Sram me je da, imamo take politike, kot upokojnka moram gledat kako bom razporedila denar, da bo ostalo do konca mesca vsaj za kapucin. Njihov cilj je, da bomo postali beraci, saj tako izgleda, pa se da imas nekoga v domu ostarelih. Sram naj jih bo sto na uro. Zanima p me ce so oni tudi radodarni na st .1919, ali samo bla, bla, bla. Lp

Anastasia
Anastasia
Reply to  Lori
7 mesecev nazaj

Se strinjam z vami, ampak dobrodelnih akcij pa ni treba podcenjevati. Naredili so vec kot drzava, ki nedomestil se vedno ni zacela izplacevati… To pa ne moti????

SamoŠeTo
SamoŠeTo
7 mesecev nazaj

Ena obična križarka v mesecu dni porabi energije ko pol Slovenije in drek sprošča v morje…mi pa bomo zeleni in se odpovedali kurjavi in topli vodi…BOLANOOOO

Sly
Sly
7 mesecev nazaj

Ali pa če bi rekli, podražili bomo.

Slavc
Slavc
7 mesecev nazaj

Neverjetno. Če si hotel privarčevati si točno vedel kdaj je ceneje. Sedaj bodo vikendi dražji…

Agencija za energijo pripravlja nov način obračunavanja električne energije in omrežnine. Ta naj bi spodbujal odjemalce, da bi bili bolj pozorni na to, kdaj in koliko električne energije porabijo.