Search
Close this search box.

Koncert ob 30-letnici Moškega pevskega zbora PGD Ravne na Koroškem je več kot uspel

N'coj je an fajn večier (Koroška narodna iz Mežiške doline) je zadonela na odru Kulturnega centra Ravne v uvodu koncertnega večera Moškega pevskega zbora PGD Ravne ob njihovem častitljivem jubileju.

”Trideset let je doba, ko otrok dozori v zrelega moža, 30-letnica Moškega pevskega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem pa pomeni še veliko več. V njej je skritih nešteto zdravih vzgibov in prav toliko ljubiteljskih odrekanj in vztrajanj vseh članov našega pevskega ansambla, ki izpričujejo bogat in dragocen prispevek h kulturni podobi kraja in cele Mežiške doline,” je v uvodu povedal moderator Aleksander Vališar.

Letos se je torej zaokrožilo že trideset let, odkar Moški pevski zbor Prostovoljnega gasilskega društva Ravne deluje kot samostojna sekcija in razveseljuje koroška pevska srca. V svoje vrste vključuje predvsem pevce-gasilce, ki jim je zborovsko petje osnovna in najbolj ljuba sestavina njihovega prostega časa. Pravzaprav pojejo naši pevci že malo bolj dolgo, le da leta 1992 njihovo petje še ni bilo tudi uradno organizirano in registrirano.

Preden se je začel slavnostni koncert, je župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen pozdravil večerno srečanje in izrekel čestitke slavljencem ob častitljivem jubileju.

Pred 30 leti, novembra 1992, se je nekaj članov Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem zadrževalo na veselici pri kmetu Studenčniku na Tolstem Vrhu. Vsi so bili dobri pevci in so v prijetni družbi radi zapeli in popestrili že tako pristno in lepo vzdušje na tej znani koroški turistični kmetiji. Tedaj so fantje-gasilci, ki so najraje zapeli v veseli družbi, porekli: »Zakaj pa ne bi ustanovili svojega pevskega zbora?« Rečeno, storjeno! Pobudniki tega pomembnega dogodka so bili pevci Marko Petrič, Vlado Mihin, Franc Krauser in Franc Marolt. Čisto uradna ustanovitev Moškega pevskega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem je bila 26. januarja 1993. Prvi zborovodja je bil Franc Marolt, eden od ustanovnih članov zbora. Za Maroltom je zborovodsko palico prevzela Urška Vezonik. Zbor je vidno napredoval in od takrat naprej vsako leto pripravil v domačem kraju samostojni božično-novoletni koncert, ki so se ga polnoštevilno udeležili vsi krajani Raven na Koroškem, ki radi prisluhnejo dobremu petju. Že nekaj let so tako redni udeleženci tradicionalne revije pevskih zborov s to in onstran meje »Od Pliberka do Traberka«. Od leta 1995 redno nastopajo tudi na srečanjih gasilskih pevskih zborov Slovenije.

Ko jih je zborovodkinja Urška morala zapustiti, je za nekaj časa prevzel vodstvo zbora Julijan Burdzi, ki jih je vodil od leta 2006 do 2007. Od leta 2007 je bdel nad petjem moškega pevskega zbora Andrej Gorenjak, ki jih je vodil celih deset let. Pod njegovim vodstvom so leta 2010 pevci-gasilci zapeli tudi na Ravenskih dnevih na tradicionalnem srečanju župana z upokojenci. Leta 2012 jim je uspel še prvi »založniški« podvig. Izdali so namreč svojo prvo zgoščenko s trinajstimi, pretežno ljudskimi pesmimi. Ob 20-letnici zbora jim je Občina Ravne na Koroškem podelila občinsko priznanje, veliko Prežihovo plaketo.

Leta 2017 jih je prevzela zborovodkinja Tanja Drabyshevskaja, ki jih je vodila do leta 2022 Njeno mesto je takrat prevzela Metka Dobnik, ki zbor vodi še danes.

Večer je ob čudovito zapetih pesmih Moškega pevskega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem in njihovih gostov ansambla Gasilski trio kar prehitro minil.

Nekaj besed in čestitke zboru je izrekel tudi Andrej Petrič, predsednik PGD Ravne.

Vir: ravne.si