Search
Close this search box.

Končano glasovanje na še zadnjih letošnjih volitvah

Končano je glasovanje na še zadnjih letošnjih volitvah, drugem krogu lokalnih volitev. V njem so volivci izbirali župane še v 47 občinah, kjer ti niso bili izvoljeni v prvem krogu. Prvi delni izidi današnjega glasovanja bodo znani po 19.30.

Ob 19. uri se je po Sloveniji zaprlo 928 volišč, na katerih je lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev izbiralo nove župane.

Medtem ko so v 165 od 212 občin župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah so torej župane izbirali danes. Med občinami, v katerih je bil za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer Maribor, Celje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Ponekod so potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Tudi podatke o volilni udeležbi bodo volilne komisije vnašale sproti. Do 16. ure je sicer glasovalo 134.480 oz. 27,41 odstotka volilnih upravičencev, v mestnih občinah pa je bila volilna udeležba 23,26-odstotna.

Do konca glasovanja je veljal volilni molk, ko je bilo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto, do danes do 15. ure prejela skupno 36 obvestil o domnevnih kršitvah.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnili še z izidom glasovanja po pošti, občinske volilne komisije pa bodo poročila o izidu volitev pripravile do 10. decembra.

Dogodki