Količina padavin bo zelo majhna, sneg pa suh in lahek

Če je še nekaj dni nazaj kazalo, da bomo v nedeljo deležni novega sneženja vsaj v vzhodni Sloveniji, pa so se meteorološki izračuni v zadnjih dveh dneh spremenili in nekoliko oddaljili od naših krajev ciklon, ki bo jutri in v ponedeljek potoval južno od nas v smeri Črnega morja, je navedeno na spletni strani Neurje.si. Nekaj sneženja si lahko obetate predvsem na jugovzhodu Slovenije, drugod bo le nekaj povečane oblačnosti.

Nad zahodnim Sredozemljem se nahaja obsežnejšo ciklonsko območje, ki se bo v prihodnjih dneh pomaknilo preko Sredozemlja, proti Balkanu in naprej v smeri Črnega morja. Našim krajem se bo ciklonsko območje najbolj približalo v nedeljo. Vpliv ciklona bo najbolj znaten v jugovzhodni Sloveniji, drugod bo ciklon vplival le v obliki povečane oblačnosti in rahlo okrepljenih vetrov vzhodnih smeri. V višinah nad našimi kraji v teh dneh prevladujejo vetrovi vzhodnih smeri. 

V noči na nedeljo se bo oblačnost od juga postopno zgoščala. Proti jutru bo ponekod v jugovzhodni Sloveniji pričel naletavati sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -5, v Alpskih dolinah do okoli -9 °C, na Primorskem okrog 2 °C, v Beli Krajini pa okrog okrog 0 °C. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. 

V nedeljo bo sprva povsod oblačno, čez dan in popoldan pa se bo oblačnost v zahodni in severozahodni Sloveniji trgala. V jugovzhodni Sloveniji in ponekod lokalno v vzhodni Sloveniji ter na Pohorju bo rahlo snežilo, drugod pa bo suho. V krajih z naletavanjem snežink bo sneg zelo suh in lahek. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi v noči na ponedeljek, nato pa se bo z oddaljevanjem ciklona proti Črnemu morju, oblačnost iz naših krajev postopno umikala. 

Na območju Gorjancev, Ribniško-Kočevskega konca in na območju Kočevskega roga lahko zapade do 10 cm suhega snega. Rahel sneg lahko pobeli tudi predele Pohorja, Haloz, del Posavskega hribovja, del Suhe krajine in Dolenjskega podolja, Novomeško pokrajino in Belo Krajino. Količina padavin bo zelo majhna, sneg pa suh in lahek zato večjih posebnosti ali kakšnih nevšečnosti ni pričakovati nikjer. 

Vir: Neurje.si