Search
Close this search box.

Kolesarjenje in tek s stilom: izberite prave nogavice za vrhunske rezultate

Le redkokdo se dandanes ne zaveda pomena profesionalne športne opreme, kamor sodijo tudi vrsti športa prilagojena oblačila, ki nam v določenih trenutkih lahko dajo odločilen zagon, s pomočjo katerega lažje dosežemo zadani cilj. A pri tem žal radi pozabimo na nogavice, čeprav te v veliki meri vplivajo na našo športno zmogljivost, še posebej med tekom in kolesarjenjem, pri katerih je izredno pomembno, da ne drgnejo stopal.

Da bi temu in tudi drugim potrebam zadostili, so v družinskem podjetju Momara razvili tekaške in kolesarske nogavice z optimalnim oprijemom, zračenjem ter odvajanjem vlage.

Kako izbrati tekaške ali kolesarske nogavice?

Včasih je veljalo, da je za tek ali kolesarjenje dovolj izbrati katerekoli športne nogavice, vendar danes vemo, da kolesarjenje zahteva kolesarske nogavice, tek pa tekaške nogavice.

Ker so stopala tako pri eni kot drugi dejavnosti izredno izpostavljena – najpogosteje so prizadeti podplat, prsti ali peta –, velja pozornost nameniti predvsem velikosti in materialom.

Premajhne bodisi tekaške bodisi kolesarske nogavice namreč stopalo z drgnjenjem poškodujejo (do tega prihaja tudi, če so nogavice poravnane s peto), medtem ko v prevelikih noga poplesuje, v obeh primerih pa znajo šivi biti izredno moteči, zaradi česar je priporočljivo izbrati brezšivne nogavice.

Lastnosti kakovostnih tekaških ali kolesarskih nogavic:

√ anatomska oblika

√ odvajanje vlage, zračnost

√ udobje, mehkoba

√ izostanek šivov

√ nedrsenje (odvisno tudi od velikosti)

√ varovanje stopala pred vročino in pregrevanjem

√ kakovostne,  tehnične tkanine

Poleg tega, da naj bi športne nogavice preprečevale nastanek glivic, je njihova bistvena naloga zagotoviti stopalom maksimalno udobje in s tem zvišati športno zmogljivost, odvajati vlago ter skrbeti za zračnost, kar je prav tako odvisno od materialov, iz katerih so tekaške ali kolesarske nogavice izdelane.

Testiranja so denimo pokazala, da so najučinkovitejše nogavice izdelane iz kombinacije poliamida, bombaža in elastana, prav ta trojček pa tvori tudi slovenske nogavice Momara, ki ponudbo športnih nogavic dopolnjuje z modnimi in komercialnimi nogavicami, opremljenimi z logotipom, pri čemer prav vsi materiali nosijo oznako certifikata Oeko-Tex Standard 100.

Tekaške in kolesarske nogavice Momara

Oblika tekaških in kolesarskih nogavic mora slediti specifičnim zahtevam posameznega športa. Le na ta način se namreč nogavice pravilno oprimejo stopala in nas med športno dejavnostjo ne ovirajo.

A so mrežasta pletiva skupna bolj ali manj vsem športnim nogavicam, saj so zaslužna za to, da stopala ostanejo suha in sveža tudi po več ur trajajočem teku ali kolesarjenju.

Tekaške nogavice Momara

V spletni trgovini slovenskega proizvajalca Momara tekaške nogavice s pomočjo mrežastega pletiva dosegajo optimalno stopnjo zračnosti in odvajanje potu.

Del stalne ponudbe so:

srednje visoke bombažne nogavice za tek s finim pletenjem na notranji strani (pospeševanje odvajanje potu, zagotavljanje večjega udobja med samo aktivnostjo), dvojno plastjo bombaža na predelu pete in prstov (preprečevanje obrabe), zračnikom na nartu (hitrejše odvajanje potu) ter dvojno elastiko v stopalu (boljša stabilnost) in

nizke nogavice za tek, oblikovane z namenom zagotavljanja udobja predvsem tekom poletnih mesecev in v predelu narta, prstov ter pete izdelane iz poliamida (hlajenje, pospeševanje odvajanja potu) oziroma na spodnji strani prstov in delu stopala iz bombaža (boljši oprijem noge, preprečevanje zdrsa med povečano aktivnostjo/obremenitvijo), po celotnem profilu pa opremljene z nizko stopnjo kompresije(stabilizacija noge).

Zakaj izbrati slovenske nogavice Momara?

① Z nakupom tekaških ali kolesarskih nogavic v spletni trgovini Momara podpremo zanesljivost in kakovost slovenskega proizvajalca.

② Svojo tekaško ali kolesarsko opremo dopolnimo s tekaškimi ali kolesarskimi nogavicami, izdelanimi iz visoko kakovostnih materialov, ki našim stopalom nudijo optimalno udobje in nam pomagajo uresničiti zadane športne cilje.

③ Pri nakupu nad 25 € prejmemo brezplačno poštnino, ob plačilu preko bančnega nakazila pa s kodo popustTRR uveljavimo 5 % popust.

Nakup neposredno pri proizvajalcu se vedno splača. Tudi zato, ker Momara v primeru nakupa tekaških ali kolesarskih nogavic neustrezne velikosti v roku 14 dni od naročila omogoča brezplačno menjavo le teh.

Kolesarske nogavice Momara

Nogavice, oblikovane za kolesarje, podjetje Momara prilagaja glede na namen, torej trening, tekmo ali regeneracijo, saj prav ta odreja stopnjo kompresije.

Med funkcionalnosti kolesarskih nogavic sodijo:

reliefno pletenje, ki poveča volumen, medtem ko dodana 3D struktura poskrbi za boljše odvajanje potu,

                → zračniki na nartu za pospešeno odvajanje potu,

kompresijska elastika, katere vpliv se odraža na stabilnosti, na področju celih tekaških nogavic ali le delu teh pa doda kompresijo,

ojačani delo z gostejšim pletenjem na točkah, izpostavljenim povečanim obremenitvam, s čimer se sprostijo napetosti.

Poleg tekaških in kolesarskih nogavic dolenjski proizvajalec Momara, eden najbolj prepoznavnih proizvajalcev nogavičarskih izdelkov na slovenskih tleh, ponudbo športnih nogavic bogati z večnamenskimi športnimi nogavicami za povečane fizične obremenitve, osnovo katerih tvori bombaž.

Z vsem naštetim Momara dokazuje, da gre za proizvajalca, ki razume in zmore zadovoljiti potrebe prav vsakogar.

Dogodki

Le redkokdo se dandanes ne zaveda pomena profesionalne športne opreme, kamor sodijo tudi vrsti športa prilagojena oblačila, ki nam v določenih trenutkih lahko dajo odločilen zagon, s pomočjo katerega lažje dosežemo zadani cilj. A pri tem žal radi pozabimo na nogavice, čeprav te v veliki meri vplivajo na našo športno zmogljivost, še posebej med tekom in kolesarjenjem, pri katerih je izredno pomembno, da ne drgnejo stopal.