Search
Close this search box.

Kmetica leta 2022 je postala Korošica Majda Sinreih (FOTO)

V Zagorju ob Savi je danes potekala slovesnost ob izboru kmetice leta 2022, na kateri je slavila Korošica Majda Sinreih, ki se je dogodka udeležila v družbi članic DK Mislinjske doline.

Izbor organizira Zveza kmetic Slovenije ob mednarodnem dnevu podeželskih žena, ki sicer poteka 15. oktobra, že dvajseto svečano slovesnost, na kateri je bila prisotna tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, pa so pripravili danes.

Ministrica je na dogodku izpostavila, da je vloga žensk na podeželju ključna, a ne dovolj cenjena: »Žensko delo, plačano, neplačano hrani svoje družine. Vendar pogosto nimajo enake moči kot moški, zato zaslužijo manj. Imajo neprecenljivo vlogo pri razvoju in vitalnosti podeželja.”

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič je povedal, da je fasciniran ob vseh zgodbah kandidatk za kmetico leta, ki so preživele marsikaj: »Kmetica podpira tri vogale na hiši. V teh časih je težko biti kmet, še težje je biti pa kmetica.«

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki se z vsemi močmi bori za kmetice, pa je opozorila na to, da je kmetic vedno manj in zato podeželje izgublja primarno vlogo: »Starejše kolegice smo izgubili. Zmanjšuje se članstvo in vedno manj pridelamo hrane doma.”

Kandidatke za Kmetico leta 2022 Majda Hribar, Majde Sinreih in Berta Razboršek.

Lansko leto je naziv kmetice leta prejela Marija Škof iz Metlike, letos pa gre zmaga na Koroško, in sicer je kmetica leta postala članica DK Mislinjske doline Majda Sinreih iz Kozjaka pri Mislinji, ki je ob tem dejala, da se mora kmečka žena potruditi, mora znati veliko in še več. Najljubša ji je misel Janeza Trdine: “Kdor ljubi naravo, ni nikoli povsem sam”.

Izbor kmetice leta vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije. Na razpise društva prijavljajo svoje kandidatke, ki zagotovo na lokalnem nivoju pustijo poseben pečat, so spretne kmetice in bolj ali manj predstavljajo poklic na državni ravni. Vse kandidatke so vedno izjemne ženske, so nam povedali na Zvezi kmetic Slovenije. Vsaka po svojih močeh poleg dela na kmetiji in skrbi za družino opravlja pomembno poslanstvo. Delujejo v dobro družbe, podeželja, ohranjajo dediščino, skrbijo za promocijo podeželja, so prostovoljke in oblikujejo lik kmetice, ki hoče biti slišana …

Organizatorji se z izborom se želijo zahvaliti pravzaprav vsem aktivnim članicam in predramiti tiste, ki so obtičale doma. Okolju pa sporočajo, da bi bilo podeželje brez kmetic, njihovih delavnih rok in odločnih glav precej drugačno.

Vir: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, DK Mislinjske doline

V Zagorju ob Savi je danes potekala slovesnost ob izboru kmetice leta 2022, na kateri je slavila Korošica Majda Sinreih, ki se je dogodka udeležila v družbi članic DK Mislinjske doline.