Search
Close this search box.

Kmalu začetek testiranj zaposlenih v bolnišnicah, NIJZ spet v podrobnejše analize izvora okužb

V Sloveniji so v torek ob 6813 testih potrdili 2013 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19. Še vedno velike težave predstavljajo predvsem okužbe v zdravstvenem sistemu in domovih za starejše, zato bo v bolnišnicah v ponedeljek steklo tedensko testiranje zaposlenih, NIJZ pa bo začel s podrobnejšimi analizami izvora okužb.

V bolnišnicah se je v torek zdravilo 1280 covidnih bolnikov, pet več kot dan prej, v intenzivnih oddelkih jih je bilo 209, eden več kot v ponedeljek. Iz bolnišnic so odpustili 116 covidnih bolnikov, je objavila vlada.

Medtem ko je bil delež ponedeljkovih testov 26,06-odstoten, se je v torek znova zvišal in je znašal 29,55 odstotka. Število v torek umrlih covidnih bolnikov pa predstavlja drugo najvišje število doslej umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 ostaja 14-dnevna pojavnost okužb v državi na 100.000 prebivalcev enaka kot prejšnji dan, in sicer znaša 932. V državni je trenutno aktivnih 19.524 primerov okužb, kar je 13 primerov manj kot dan prej.

Razmere se še naprej ne umirjajo v domovih starejših. Med stanovalci domov za starejše občane se je število okuženih v torek povečalo za 312, kar je največ do zdaj, je na novinarski konferenci opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Aktivno okuženih je trenutno 2131 stanovalcev.

Število okužb med zaposlenimi v domovih pa se je povečalo za 59, aktivno okuženih je trenutno 847 zaposlenih. Kar 15 odstotkov v torek potrjenih primerov predstavljajo okužbe stanovalcev za domove za starejše, je povedal Kacin. Vključno z zaposlenimi pa okužbe iz domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov vseh v torek potrjenih primerov.

“Tudi zaradi tega je bila na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejeta odločitev, da od torka ponovno začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb,” je še napovedal Kacin.

Ker se število hospitaliziranih še vedno povečuje, čeprav precej manj intenzivno kot pred dnevi, se bolnišnice trudijo zagotoviti dodatne postelje za bolnike s covidom-19. V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so danes zdravljenju tovrstnih bolnikov predali vse prostore diagnostično-terapevtskega servisa. Odpirajo tako cone C in D kot tudi E in F. Tukaj bodo lahko namestili dodatnih 100 bolnikov, v izrednih razmerah pa do 200, je v izjavi za medije povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Največji izziv na UKC Ljubljana ostaja pomanjkanje kadra, je povedal Poklukar. Podobno je v drugih bolnišnicah. Načrt ministrstva za zdravje zato je, da bi prenašanje okužb v bolnišnicah zamejili s tedenskimi testiranju med zaposlenimi. UKC Ljubljana v ta namen z razpisom že išče izvajalca obveznih tedenskih testiranj zaposlenih. Že v ponedeljek bodo testirali bolj izpostavljene zaposlene, po razpisu pa tudi ostale.

Zdravstvenim delavcem so namreč po odredbi, ki jo je izdal minister za zdravje Tomaž Gantar, delodajalci dolžni zagotoviti testiranje na okužbo s covidom-19 najmanj enkrat na teden. S testiranjem morajo začeti najpozneje v ponedeljek.

Danes je sicer začel veljati odlok, s katerim je vlada razglasitev epidemije covida-19 podaljšala še za 30 dni. Ob dodatnem zaostrovanju ukrepov za zamejitev epidemije pristojni pričakujejo, da se bodo razmere sicer v 14 dneh izboljšale, vendar pa bodo nekateri ukrepi po napovedih predsednika vlade Janeza Janše gotovo trajali še vse do božiča.

Vlada in DZ zato sprejemata odločitve in zakone, ki bi olajšali stisko prebivalstva in gospodarstva zaradi ukrepov. Ministrstvo za izobraževanje je po premisleku danes varuhe predšolskih otrok obvestilo, da lahko znova nadaljujejo z opravljanjem dejavnosti, ki jim je bila prepovedana od ponedeljka.

Na obravnavno v DZ med drugim čaka šesti protikoronski zakon, ki naj bi pomembno prispeval k lajšanju položaja v gospodarstvu. Nanj so v zainteresiranih združenjih pripravili več dopolnil in predlogov izboljšav. V Slovenski gospodarski zbornici (GZS) med drugim predlagajo preložitev uveljavitve določil zakona o minimalni plači. Predlagajo tudi popravke ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov podjetij s širitvijo kroga upravičenih podjetij na vsa, ki so v zadnjem četrtletju zabeležila več kot 30-odstotni upad prodaje. Padcu prodaje bi v zbornici prilagodili tudi višino pomoči podjetjem, odpravili pa bi omejitev pomoči na 1000 evrov na zaposlenega, so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vztrajajo pri zamrznitvi minimalne plače vsaj za eno leto. Strinjajo se s predlogom GZS, da se ukrep višjega nadomestila plače delavcem v primeru višje sile in delnega povračila nadomestila plače delavcem podaljša do konca junija prihodnjega leta. Želijo, da delodajalec s tem nadomestilom plače ne bi imel nobenih stroškov.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva pa je pozval k ustreznejši ureditvi izplačil nadomestil plače v primeru okužbe na delovnem mestu. Kot namreč pravijo, jih člani množično obveščajo, da jim delodajalci ne verjamejo, da so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu in ne želijo izpolniti ustrezne prijave.

V slovenskih sosedah ter drugih državah se medtem nadaljuje naraščanje okužb. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 3251 novih okužb, umrlo je 38 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah je na medicinskih ventilatorjih prvič več kot 200 bolnikov. V Avstriji so prvič od začetka epidemije zabeležili več kot sto smrti v 24 urah. Umrlo je 109 bolnikov, potrdili so še 7091 novih okužb. V Italiji je covid-19 v zadnjih 24 urah v Italiji drugi dan zapored zahteval več kot 700 smrtnih žrtev. Umrlo je 753 covidnih bolnikov.

Na Švedskem, ki ima mehkejši pristop v boju proti virusu, so v zadnjem dnevu potrdili več kot 4000 novih primerov okužbe, umrlo je 96 bolnikov s covidom-19, kar je največ v zadnjih treh mesecih.

V Berlinu je več tisoč ljudi protestiralo proti koronski politiki nemške vlade. Policija jih je razgnala z vodnim topom.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sta danes sporočila, da je cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila, glede na končne rezultate kliničnih testiranj 95-odstotno učinkovito. Pri ameriški agenciji za zdravila (FDA) bosta v nekaj dneh zaprosili za odobritev uporabe cepiva v nujnih primerih.

Preberite tudi: Na Koroškem v torek 114 novih okužb

Dogodki

V Sloveniji so v torek ob 6813 testih potrdili 2013 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19. Še vedno velike težave predstavljajo predvsem okužbe v zdravstvenem sistemu in domovih za starejše, zato bo v bolnišnicah v ponedeljek steklo tedensko testiranje zaposlenih, NIJZ pa bo začel s podrobnejšimi analizami izvora okužb.