Search
Close this search box.

Klugler in Borovnik sta se zahvalila krvodajalcem (VIDEO in FOTO)

Vsako leto 4. junija tradicionalno obeležujemo Dan slovenskih krvodajalcev, praznik solidarnosti in pomoči sočloveku, ki omogoča, da je v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. Prav na ta dan so namreč leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, kar predstavlja pomemben mejnik v slovenski transfuzijski službi in krvodajalstvu. 

Herojem, ki rešujejo življenja, sta se ob tej priložnosti poklonila tudi oba župana v Mislinjski dolini, župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler in župan Občine Mislinja, mag. Bojan Borovnik, ki sta na včerajšnjem srečanju, v Hotelu Slovenj Gradec, sprejela in v znak zahvale obdarila krvodajalce, ki so kri darovali več kot petdesetkrat.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec, Tilna Kluglerja: “Jaz pravim, to so heroji, to so tisti ljudje, ki rešujejo marsikatera življenja, to so tisti ljudje, ki večkrat ostanejo neprepoznavni, so pa eni izmed od glavnih oseb, ki pomagajo na takšen način, da darujejo zdravo kri, da imamo le to na zalogi.”


VIDEO: Izjava župana Občine Mislinja, mag. Bojana Borovnika: “Jaz sem ponosen na naše krvodajalce, moram pa povedati, da sem tudi sam precejkrat dal kri, nekaj čez 40-krat. Zdaj, ko si zdrav, lahko pomagaš, ker nikoli ne veš, kdaj boš sam potreboval kri.”


Med drugim sta se udeležila tudi Lidija Bohnec Strmčnik, vodja Centra za transfuzijsko dejavnost v Slovenj Gradcu in Marjan Križaj iz slovenjgraškega območnega združenja Rdečega Križa.

VIDEO: Izjava vodje Centra za transfuzijsko dejavnost v Slovenj Gradcu, Lidije Bohnec Strmčnik: “Število krvodajalcev je v zadnjih petnajstih letih dokaj konstantno, je pa seveda prisoten trend upadanja.”


Med udeleženci srečanja sta bila tudi Jože Čas in Ivan Juvan, ki sta v vseh teh letih kri darovala stokrat. V zahvalo sta na včerajšnjem dogodku v dar prejela posebno pozornost, uro z vgraviranim imenom. Potrebno pa je omeniti, da je med Korošci rekorder, ki je kri daroval 130-krat.

Pri tem velja omeniti, da bodo, letošnji slovenski dan krvodajalstva s tradicionalnim novinarskim dogodkom »Daruj energijo za življenje«, obeležili 7. junija 2019 ob 10. uri v Šoštanju. Zavod RS za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in družba Petrol namreč že deveto leto zapored nadaljujejo uspešno krvodajalsko iniciativo ”Daruj energijo za življenje”. Namen skupne akcije je ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalstva in zahvala krvodajalcem, ki omogočajo bolnikom zdravljenje s krvjo. Tokrat poteka pod sloganom “Pravi junaki darujemo!”, saj želijo navdihniti tudi mlade in jim sporočiti, da  so krvodajalci pravi junaki sodobnega časa, ki v resničnem svetu rešujejo življenja.

Novinarski dogodek bodo združili s krvodajalsko akcijo tabornikov ob 60-letnici Taborniškega društva Rod Pusti grad Šoštanj. Taborniki, tako kot krvodajalci, poosebljajo pozitivne vrednote – humanost, solidarnost, človečnost, skrbijo za naravo in zdrav način življenja ter tako ustvarjajo boljši svet.

Dogodki