Search
Close this search box.

Kdaj otroku kupiti skiro in katerega izbrati?

Nakup skiroja za otroka je pomemben korak, ki lahko bistveno prispeva k njegovi zabavi, gibanju in razvoju motoričnih spretnosti. Toda, kako vedeti, kdaj je pravi čas za ta nakup in kateri skiro izbrati med široko ponudbo na trgu?

Skiro je veliko več kot le igrača, saj predstavlja izjemno koristen pripomoček, ki prinaša otrokom ogromno koristi. Poleg telesne aktivnosti, je tu še razvoj motoričnih sposobnosti in samostojnost poleg tega pa skiro za otroke zagotavlja tudi edinstveno priložnost za rast in učenje skozi igro.

Velika priljubljenost skirojev je med otroci torej popolnoma upravičena, seveda pa jih je potrebno skrbno izbrati.

Različne vrste skirojev

Na tržišču je danes ogromno različnih skirojev, ki se že na prvi pogled razlikujejo v različnih barvnih kombinacijah in potiskih. Ker pa so potrebe in pričakovanja ljudi zelo različna, boste v ponudbi našli tudi različne vrste skirojev.

To so:

  • Otroški skiroji: To so skiroji, ki so namenjeni mlajšim in večjim otrokom. Zato v tej kategoriji skirojev ločimo trikolesne skiroje s tremi kolesi (dva spredaj in eden zadaj) in dvokolesne skiroje z dvema kolesoma, enim spredaj in enim zadaj.
  • Skiroji za odrasle: To so skiroji, ki so namenjeni odraslim oseba in najstnikom. Gre za posodobljene in trpežne modele, ki imajo nekoliko večja kolesa, kakovostne ležaje in tudi vzmetenje. Odrasli jih pretežno uporabljajo kot prevozno sredstvo, zato so lahki in zložljivi.
  • Skiroji za trike: To so skiroji, ki so namenjeni izvajanju različnih skokov, obratov in raznih trikov. Zato imajo dodatne ojačitve, kvalitetna kolesa in trdno ogrodje, zaradi česar se zlepa ne poškodujejo in so izjemno vzdržljivi.
  • Električni skiroji: To je posebna kategorija skirojev, ki omogoča vožnjo s pomočjo motorja. Zato so odlična izbira za prevoz na delo ali v šolo, še posebej, če morate premagati daljše razdalje.

Kdaj je pravi čas za nakup skiroja za otroke in katerega izbrati?

Pri izbiri skiroja za otroke je potrebno upoštevati predvsem starost in velikost otroka, končna izbira pa je odvisna tudi od motoričnih sposobnosti.

Kdaj je torej pravi čas za nakup?

Skiroji za mlajše otroke

Skiro lahko kupite že majhnemu otroku, ki je star med 2. in 5. letom. V tem primeru izberite trikolesni skiro z dvema kolesoma spredaj, ki je zelo lepo vodljiv in na takem skiroju ni potrebno veliko ravnotežja.

Trikolesni skiroji so odlična izbira za prvi otrokov skiro, na njih pa se odlično znajdejo tudi manj aktivni otroci in tisti, ki se sicer še ne znajo voziti s kolesom.

Skiroji za osnovnošolce in najstnike

Ko otrok odraste in je tudi dovolj spreten ter telesno aktiven, mu kupite dvokolesni skiro. Na takšnem skiroju je potrebno nekoliko več ravnotežja, zato je pomembno, da je otrok vztrajen in vajen poganjanja z nogami.

Dvokolesni skiroji imajo različne velikosti koles, ki so tudi v sorazmerju z velikostjo skiroja:

  • Manjši skiroji imajo manjša kolesa premera 125 mm in so primerna za manjše otroke, saj je rokovanje z njimi veliko bolj enostavno.
  • Večji skiroji imajo večja kolesa premera 145 mm in imajo tudi večjo nosilnost, zato so primerni za večje otroke in celo njihove starše. Vožnja s takšnim skirojem veliko bolj gladka in hitrejša, zato je to odlična izbira za veče otroke in najstnike.

Skiroji za trike

Skiroji za trike so posebna vrsta skirojev, ki se močno razlikujejo od klasičnih skirojev. Skiro za trike kupite starejšemu otroku, ki zelo dobro obvlada vožnjo s skirojem in se želi preizkusiti tudi v izvajanju različnih trikov, skokov in drugih akrobacij.

V tem primeru je potrebno skiro izbrati glede na višino otroka in ne glede na njegovo starost.

Nasveti za varno vožnjo s skirojem

Čeprav je vožnja s skirojem zelo zabavna, pa je lahko tudi nevarna, še posebej, če ne upoštevamo nasvete varne vožnje. In kateri nasveti so še posebej pomembni?

  • S skirojem se ne smete voziti po cesti, ki je namenjena prometu motornih vozil. Z njim se lahko vozite po pločnikih, poteh za pešce, kolesarskih stezah in na območju za pešce.
  • Hitrost vožnje s skirojem je potrebno prilagoditi razmeram v prometu.
  • Na skiroju bodite primerno oblečeni in obuti. Otroci naj uporabljajo čelado ter ščitnike za zapestja in kolena.
  • Skiro vedno držite z obema rokama in se izogibajte vožnji z eno roko.
  • Pozorni bodite na spolzke površine, v primeru dežja prilagodite hitrost vožnje.
  • Pri vožnji po klancu navzdol bodite še posebej previdni. Če pri tem niste samozavestni, potem raje sestopite in ta del opravite peš.

Kdaj je pravi čas za nakup otroškega skiroja, je vprašanje, s katerim se soočajo mnogi starši. Z nakupom vsekakor ne gre prehitevati, ampak najprej pomislite na otrokove motorične sposobnosti in spretnosti ter šele nato izberite najbolj primeren skiro – le na ta način bo vožnja s skirojem varna in zabavna!

Nakup skiroja za otroka je pomemben korak, ki lahko bistveno prispeva k njegovi zabavi, gibanju in razvoju motoričnih spretnosti. Toda, kako vedeti, kdaj je pravi čas za ta nakup in kateri skiro izbrati med široko ponudbo na trgu?