Search
Close this search box.

Kdaj je zaščitna maska obvezna tudi v avtu?

Od danes je v rdečih statističnih regijah obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.

Izjeme veljajo za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, učence in dijake, ko so v matičnem oddelku, vzgojitelje in pomočnike predšolskih otrok ter učitelje do vključno 5. razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki, višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre, prevoze z osebnimi vozili, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Maske v avtu so torej obvezne, če so v avtu potniki, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Od danes velja prepoved prehajanja iz rdečih statističnih regij:

Pri tem naj še omenimo, da od danes dalje velja prepoved prehajanja iz regij, razen izjem (med njimi odhod in prihod z dela, gozdarske in kmetijske dejavnosti, zavarovanje zdravja ali premoženja, varstvo oseb ali negovanje družinskega člana, dostop do lekarn, zdravstvenih storitev, izvajanje del za zasebnem objektu, koriščenje predhodno rezerviranih turističnih kapacitet). Prepoved vseh prireditev, shodov, porok in verskih obredov. Zaščitna maska ali druga oblika zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.

FOTO: Vlada RS

Z jutrišnjim dnem pa v rdečih regijah velja:

Prepoved ponujanja športno rekreativnih storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, pri čemer so izjeme športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike. Prepoved gostinskih dejavnosti v gostinskih obratih (gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari) razen v nastanitvenih obratih, kjer je dovoljena le sedeča postrežba. Omejitev ne velja za osebni prevzem jedi in pijač. V prostoru frizerskih in kozmetičnih salonov se lahko hkrati nahaja le ena stranka.

Preberite še: Kdaj je treba nositi maske na prostem in komu po novem zaradi stika z okuženo osebo ni treba v karanteno?

VIR: Vlada RS