Search
Close this search box.

Kdaj je treba nositi maske na prostem in komu po novem zaradi stika z okuženo osebo ni treba v karanteno?

Zdravstvenim delavcem ne bo treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, temveč ob pojavu simptomov. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant kadra primanjkuje, med delom pa nosijo zaščitno opremo. Izvajanje nenujnih storitev je prepuščeno strokovni presoji vodij oddelkov.

Ob slabšanju epidemiološke slike v državi so se pristojni odločili za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, sedaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom.

Bregantova je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo. Pozvala je, da moramo narediti vse, da zajezimo vstop virusa v zdravstvene ustanove, in opozorila, da zdravstvenih delavcev ni dovolj.

Na današnji vladni novinarski konferenci, na kateri so predstavili nov paket ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, je Breganotva pojasnila tudi podrobnosti nošenja zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. To je po novem obvezno tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih in v osebnih vozilih v rdečih statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev.

Kot je razbrati iz odloka, je predvidenih tudi nekaj izjem. Ena od teh je na primer individualna športna dejavnost, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, na primer kolesarjenje. Kot izjema pa trenutno ne velja skupinsko kolesarjenje družine, a je državna sekretarka napovedala, da bodo med izjeme vključili tudi to.

Sicer pa obvezna nošnja mask ne velja za otroke do 6. leta starosti, učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku, vzgojitelje in pomočnike v vrtcih ter učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter za višje in visokošolske učitelje, ko predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala. Prav tako maske ni treba nositi v osebnem vozilu, če je v njem samo ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Nekoliko omejujejo tudi izvajanje zdravstvenih storitev. Tako prekinjajo izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, pri čemer pa so izjeme preventivni pregledi otrok, mladostnikov in delavcev, preventivne storitve pri nosečnicah, nujni pregledi operativnih gasilcev, presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka ter druge preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika.

Ne zapirajo niti vseh nenujnih zdravstvenih dejavnosti, kot je to bilo v spomladanskem valu epidemije covida-19. Odločitev o tem prepuščajo strokovni presoji vodij oddelkov, je še sporočila Bregantova.

Dogodki