Search
Close this search box.

Kazimira Lužnik nominirana za Slovenko leta 2020

Revija Zarja/Jana tudi letos izbira Slovenko leta. V letošnjem izboru med dvanajstimi ženskami najdemo tudi koroško rojakinjo Kazimiro Lužnik.

Revija Zarja/Jana ponovno organizira zdaj že tradicionalni izbor “Slovenka leta 2020“, s katerim želi počastiti “žensko izjemnost, odločnost, prodornost, družbeno angažiranost pa tudi toplino, srčnost, iskrenost, zanos in pogum”. Laskavi naziv podeljujejo na podlagi glasovanja bralcev.

V letošnji akciji Slovenka leta se za naslov poteguje 12 kandidatk z izstopajočimi osebnostmi in vidnimi dosežki. “Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo,” so pred začetkom glasovanja zapisali pri reviji Zarja/Jana.

Kandidatke za Slovenko leta 2020: Zdenka Badovinac, Magda Kastelic Hočevar, Valentina Kobal, Ema Kozin, Kazimira Lužnik, medicinske sestre, Nevenka Mlinar, Katarina Očko, Anita Ogulin, Carmen Rajer, Natalija Spark in Erika Žnidaršič.

Za laskavi naziv pa se poteguje tudi Slovenjgradčanka Kazimira Lužnik. v reviji Zarja so ob njeni nominaciji zapisali: “Kazimira Lužnik iz znane glasbene družine Nanut je pianistka, organistka, zborovodkinja, zdravstvena delavka, predvsem pa tekaška legenda, ki smo jo do lanskega leta, ko je zaradi epidemije mnogo tekmovanj odpadlo, redno srečevali na slovenskih tekaških prireditvah. Pri svojih šestinosemdesetih letih je že nekaj let najstarejša udeleženka ljubljanskega maratona, poleg vseh drugih pa se je desetkrat udeležila tudi prestižnega maratona v New Yorku.”

S tekom se je resneje začela ukvarjati pri 46 letih in še zdaleč ne misli odnehati. Legendarna tekačica pravi, da je najbolj vesela, če s svojim zgledom še koga navduši za tek. Njena značilna mladostnost izvira iz njenega optimizma, radovednosti in hvaležnosti življenju. Z možem Milošem, 96-letnim upokojenim pediatrom, se še vedno vsak dan odpravita na sprehod. Dan brez rekreacije je zanjo izgubljen, pravi in dodaja: Tekla bom, dokler mi bo Bog dal to veselje in dokler me bodo nesle noge.”

Za svojo izbranko leta lahko glasujete z izpolnjenim kuponom v reviji ali pa na njihovi spletni strani TUKAJ.

Vir: Revija Zarja/Jana

Dogodki

Revija Zarja/Jana tudi letos izbira Slovenko leta. V letošnjem izboru med dvanajstimi ženskami najdemo tudi koroško rojakinjo Kazimiro Lužnik.