Search
Close this search box.

Kandidat za poslanca Sebastjan Zbičajnik vabi v Mislinjo in Slovenj Gradec na Urbani piknik

Kot vaš poslanec želim varno in zanesljivo pot do sprememb.

Sem Sebastjan Zbičajnik in v Mestni občini Slovenj Gradec ter Občini Mislinja kandidiram za vašega poslanca. Tako kot vi si tudi sam želim sprememb. 

Imam veliko energije in znanja. V času, ko je Slovenija na veliki prelomnici želim pomagati, da bomo s pametnimi odločitvami spremenili našo državo. Naj predstavim nekaj prioritetnih področij, na katerih bom kot vaš poslanec gradil boljšo prihodnost.

Uvedbo socialnega zavarovanja in povečanja kapacitet institucionalne oskrbe

Naloga države je, da spodbudi in aktivira gradnjo oskrbovanih stanovanj, razpršenih domov četrte generacije za varstvo odraslih. Socialni demokrati zagovarjamo novo socialno zavarovanje, v katerega po medgeneracijskem in solidarnostnem načelu prispevamo vsi (aktivni in upokojenci), po progresivnem načelu (več imaš, več daš) in z upoštevanjem načela “vsako delo šteje”. Z zakonom bomo uveljavili integriran pristop, ki upošteva socialne, psihološke in zdravstvene vidike potreb starejših. Po načelu medgeneracijske solidarnosti moramo takoj pristopiti k vzpostavitvi novega socialnega zavarovanja za pomoč in oskrbo v starosti, ki bo zagotovilo integrirane socialne in zdravstvene storitve.

Brezplačen vrtec za vse in povečanje kapacitet vzgojno-varstvenih zavodov

Zavzemam se za uvedbo brezplačnega vrtca, kar je pomemben ukrep za pomoč družinam. Z razumevanjem predšolske vzgoje kot univerzalne temeljne dobrine bomo najbolj razbremenili srednji razred, ki je danes s plačilom stroškov vrtca visoko obremenjen, hkrati pa je le v manjši meri deležen obstoječih subvencij. Financiranje brezplačnega vrtca mora biti obveznost države. Plačilo vrtca se bo s tem dejansko preneslo na državo, občinam pa je treba zagotoviti tudi več možnosti za obnovo in izgradnjo vrtcev.

Investiranje v primarno in sekundarno zdravstveno oskrbo, saj več kot 30.000 prebivalcev v Sloveniji nima osebnega zdravnika 

Znan regionalni problem je kadrovski primanjkljaj nosilcev zdravstvene dejavnosti (tako zdravnikov na primarnem nivoju kot tudi specialistov na sekundarnem nivoju), v zadnjem času pa tudi pomanjkanje kakovostnega kadra zdravstvene nege, na kar vpliva predvsem neposredna bližina Avstrije. Z okoli 1000 zaposlenimi je SB Slovenj Gradec največji zaposlovalec v Mislinjski dolini. Na podlagi javne mreže bomo oblikovali kadrovski modeli za zadostno število zdravnikov, osebja za zdravstveno nego in ostale poklice v zdravstvu. 

V 30 dneh do pregleda pri specialistu

Zavzemal se bom za zmanjšanje čakalnih vrst na dopusten nivo in dostop do pregleda pri specialistu v 30 dneh. Socialni demokrati vidimo rešitev v zagotavljanju pravičnega financiranja na ravni najboljših držav, ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenosu teh sredstev v obvezno zavarovanje ter v postopnem višanju sredstev za javno zdravstvo na 12 % BDP. Če se to ne uredi, bodo vsa dodatna sredstva zaman.

Vabljeni, da se osebno spoznamo, in sicer smo s člani ožje ekipe za vas pripravili dva piknika, kjer bo poskrbljeno tako za pijačo kot hrano, zato srečanj nikakor ne smete zamuditi. Vidimo se v:

  • četrtek, 21. 4. 2022, ob 16. uri, v Mislinji pred poslovnim centrom Lopan,
  • petek, 22. 4. 2022, ob 16. uri, v Slovenj Gradcu na Trgu svobode.

Verjamem, da ni svobode brez solidarnosti. Brez njiju ni ne enakosti ne pravičnosti. Boljšo in varno prihodnost za vse lahko ustvarimo samo z demokracijo, spoštovanjem in sodelovanjem. Pridite na volitve. Glasujte zame in za Socialne demokrate. 

Vaš kandidat za poslanca dr. Sebastjan Zbičajnik

Naročnik oglasa je stranka Socialni demokrati.

Dogodki

Kot vaš poslanec želim varno in zanesljivo pot do sprememb.