Search
Close this search box.

Kako do izpita za avto in koliko nas stane?

Razmišljate o opravljanju vozniškega izpita? Potem si obvezno preberite nadaljevanje tega prispevka, saj boste na enem mestu izvedeli vse, kar morate vedeti o tem.

1.   Zdravniški pregled

Prvi korak k vozniškemu izpitu se začne z zdravniškim pregledom pri specialistu medicine dela, prometa in športa. Opraviti ga je potrebno pred začetkom praktičnega usposabljanja, po opravljenem pregledu pa dobimo zdravniško spričevalo, katerega veljavnost je 3 leta.

Zdravniški pregled zajema:

  • temeljit pregled kandidata s strani zdravnika specialista medicine dela, prometa in športa,
  • vpogled v zdravstveno dokumentacijo, ki jo posreduje izbrani osebni zdravnik kandidata,
  • testiranje vidnih funkcij.

Na zdravniškem pregledu moramo imeti s seboj:

  • veljavni osebni dokument,
  • zdravstveni karton, ki ga naročimo pri osebnem zdravniku,
  • očala ali kontaktne leče in tudi zadnji izvid okulista.

2.   Tečaj in izpit iz prve pomoči

Zdravniškemu pregledu sledita tečaj in izpit iz prve pomoči. Tečaji potekajo na sedežih območnih enot Rdečega križa Slovenije ali pa na sedežu centra varne vožnje oziroma šole vožnje.

Tečaj prve pomoči obsega 10 šolskih ur in zajema različne teoretične vsebine in praktične vaje.

Izpit iz prve pomoči pa je sestavljen iz pisnega, praktičnega in ustnega dela. Med obveznimi vsebinami izpita so praktični prikaz temeljnih postopkov oživljanja in življenjsko ogrožajoča stanja.

Po opravljenem izpitu iz prve pomoči dobimo kartico o opravljenem izpitu, ki je pogoj za prijavo na izpit iz cestno prometnih predpisov (CPP).

3.   Tečaj iz cestno prometnih predpisov (CPP)

Teoretično usposabljanje iz cestno prometnih predpisov je naslednji pomemben korak do vozniškega izpita. Nanj se lahko prijavimo po dopolnjenem 16. letu starosti. Izvaja ga katerikoli center varne vožnje in šole vožnje po celi Sloveniji, in ima trajno veljavo.

Tečaj CPP po zakonu obsega 24 šolskih ur, ki so namenjene poznavanju osnovnih pravil ravnanja v prometu oziroma cestno prometnih predpisov. Od tega je 16 ur (4 dni po 4 ure) namenjenih splošnemu delu, 8 ur pa posebnemu delu. Za vse kandidate je obvezna prisotnost vsaj na 12-ih urah splošnega dela, na posebnem delu pa vse ure tečaja CPP.

Cena tečaja CPP je zelo različna med posameznimi izvajalci, zato si moramo vzeti kar nekaj časa, da preverimo vso ponudbo. Vsekakor pa je priporočljivo, da tečaj opravljamo tam, kjer ga opravljajo strokovno, saj boste posledično uspešnejši na izpitu iz CPP.

4.   Izpit iz CPP

Ko izpolnimo prve tri korake, se lahko na najbližji Upravni enoti prijavimo na teoretični del vozniškega izpita, katerega veljavnost je 3 leta. Za prijavo potrebujemo evidenčni karton vožnje, v katerem je vpisan opravljen tečaj CPP, zdravniško spričevalo, kartico prve pomoči in osebni dokument.

Izpit za CPP poteka pred izpitno komisijo na izpitnem centru in poteka preko računalnika pred pristojno izpitno komisijo AVP (agencije za varnost prometa) za voznike motornih vozil. Testne pole obsegajo 40 izpitnih nalog, pri čemer jih moramo za uspešno opravljen izpit pravilno rešiti vsaj 88 %. Za reševanje imamo 40 minut časa.

Po uspešno opravljenem preizkusu, lahko nadaljujemo s praktičnim delom usposabljanja – šolo vožnje, v nasprotnem primeru se moramo ponovno prijaviti na izpit.

5.   Šola vožnje oziroma praktično usposabljanje

Program praktičnega usposabljanja je najbolje opravljati pri ponudniku, pri katerem smo opravili teoretični del usposabljanja. V tem primeru smo lahko deležni določenih popustov, kar pomeni, da lahko nekaj evrov prihranimo.

Šola vožnje poteka po predpisanem programu, ki obsega najmanj 20 ur v trajanju 50 minut. Program obsega:

  • učenje vožnje na neprometni površini (poligon ali center varne vožnje),
  • učenje vožnje po manj prometnih cestah in v naselju,
  • učenje vožnje v gostem prometu podnevi in ponoči,
  • učenje osnov varčne vožnje.

V najboljšem primeru lahko šolo vožnje opravimo v 20-ih urah, kar pa je zelo redko.

6.   Izpitna ali glavna vožnja

Da se lahko prijavimo na izpitno vožnjo, moramo zadovoljiti dvema pogojema:

  • dopolnjena starost 18 let,
  • opravljen predpisan program v šoli vožnje.

Na izpitno vožnjo se prijavimo na kateremkoli izpitnem centru v Sloveniji. Ko uspešno opravimo vozniški izpit, pridobimo vozniško dovoljenje, ki ima rok veljavnosti 2 leti oziroma do dopolnjenega 21. leta starosti. Vse do takrat smo v cestnem prometu voznik začetnik.

Koliko nas stane vozniški izpit?

Dejstvo je, da je vozniški izpit za marsikoga konkreten finančni zalogaj. Pa si poglejmo, koliko nas celoten postopek stane:

  • zdravniški pregled                                40–60 EUR
  • tečaj in izpit iz prve pomoči                                       99,46 EUR
  • CPP tečaj z evidenčnim kartonom vožnje               med 130,00 in 150,00 EUR
  • izpit iz CPP                                                                42,10 EUR (vsak nadaljnji poizkus 28,50 EUR)
  • šola vožnje (cena ene ure 38 – 43 EUR)                 750,00 do 800,00 EUR paket 20 ur
  • glavna vožnja                                                                        37,50 EUR
  • izdaja vozniškega dovoljenja                                                21 EUR

Pričakujemo torej lahko, da nas bo vozniški izpit od zdravniškega pregleda pa do izdaje vozniškega dovoljenja stal v najboljšem primeru (20 ur vožnje) približno 1.250,00 EUR. To je cena ene povprečne slovenske plače. Kot pravijo v eni najstarejših šol vožnje v Sloveniji je to razmerje oz. primerjava cena izpita glede na višino ene slovenske plače že približno 30 let enako.

S tem pa stroškov še ni konec. Za podaljšanje vozniškega dovoljenja je v tem primeru potreben program dodatnega usposabljanja oziroma varna vožnja, ki trenutno stane 125 EUR in je v primerjavi z zgoraj omenjenimi stroški ta strošek zelo zelo majhen.

Dogodki

Razmišljate o opravljanju vozniškega izpita? Potem si obvezno preberite nadaljevanje tega prispevka, saj boste na enem mestu izvedeli vse, kar morate vedeti o tem.