Kako do brezplačne vozovnice za medkrajevni potniški promet?

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let, bodo lahko medkrajevni potniški promet z julijem koristili brezplačno. Vlogo za vozovnico bodo lahko oddali na prodajnih mestih ali po pošti, so sporočil iz ministrstva za infrastrukturo.

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, ki so starejši od 65 let, bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem koristili brezplačno. Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov, so še dodali na ministrstvu.

Vlogo za pridobitev vozovnice lahko opravičenci oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na Ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Kako do brezplačne vozovnice?

  1. Upravičenci izpolnijo predpisano vlogo oziroma obrazec, ki je med drugim objavljen na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo. Obrazec in navodila za izpolnjevanje obrazca najdete tukaj.
  2. Upravičenci poleg izpolnjenega obrazca na prodajnih mestih predložijo osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tisti, ki vlogo oddajajo po pošti ali e-pošti, jim omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati. Upravičenci, ki bodo vlogo oddajali po navadni pošti, naj jo pošljejo na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom “brezplačna vozovnica Slovenija”.
  3. Upravičenci, ki bodo vlogo oddali po elektronski pošti, naj jo pošljejo na elektronski naslov [email protected] in v zadevo e-pošte napišejo “brezplačna vozovnica Slovenija”.
  4. Upravičenci, ki želijo vlogo oddati fizično, se lahko zglasijo na enem od prodajnih mest, kjer so na voljo enotne vozovnice javnega potniškega prometa.
  5. Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice vam na Ministrstvu za infrastrukturo nudijo tudi prek telefonske številke 01/478 84 11. Dosegljivi so ob delavnikih od 8. do 16. ure.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali 3 evre, vozovnica pa bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana (ali od začetka prihodnjega meseca). “Priporočamo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.” sporočajo iz ministrstva.

Na ministrstvu pa še dodajajo, da je upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji v Sloveniji okoli 600 tisoč, zato na Ministrstvu za infrastrukturo opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. “Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z virusom COVID-19 zato priporočamo, da vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte. Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času.”

VIR: gov.si/Ministrstvo za infrastrukturo

1 Comment
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
ruža
ruža
26. junija, 2020 20:43

evo – za brezplačno vozovnico

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila