Kacin napovedal podaljšanje epidemije

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci napovedal podaljšanje epidemije za 30 dni. Minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ.

“Mislim, da bomo z novimi ukrepi uspeli krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo,” je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. “Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni,” je povedal.

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. “Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema,” je povedal.

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je “po bitki lahko biti general”. Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. A je trenutno težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. “To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni,” je pojasnil. “Situacija gotovo ni črno-bela,” je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

Prav stanje epidemije covida-19 je bilo v ospredju današnje seje DZ, poslanci so na to temo premierju Janezu Janši zastavili tudi več vprašanj.

Pred sejo je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat poudaril, da je situacija pod nadzorom. “Gotovo, da kakšen ukrep ni bil idealen. Nismo idealni, delamo pa po najboljši volji,” je povedal.

Da situacija ni čisto pod nadzorom in so razmere zelo resne, je ocenil predsednik LMŠ Marjan Šarec.Zato mora vlada sprejemati take ukrepe,” je dodal. Poudaril je, da Janše nikoli ni videl reči, da je karkoli naredil narobe.Glede na to, kako Janša sebe že 30 let predstavlja kot nezmotljivega, me čudi, ali so mu magične moči pošle, da ne vidi več za mesec naprej, ali je kaj drugega,” je še povedal.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v izjavi za medije poudarila, da upa, da so razmere pod nadzorom.Kolikor vemo, za zdaj še ni bilo človeka, ki bi ostal brez zdravstvene oskrbe, kar je ključno,” je dejala Kociprova. V stranki sicer menijo, da je vlada drugi val podcenila. Moti jih zlasti, “da vlada ni usmerila vseh moči, znanja in strokovnosti v reševanje krize, ampak se ukvarja s kadrovanjem in spreminjanjem naše družbe”.

Opozorila je predvsem na ukrep zapiranja šol in ponovila opozorilo, da bodo največje žrtve epidemije prav šolarji ter dijaki.V SAB apeliramo, da se pri tem ukrepu res tehta ne samo zdravstvena varnost ampak tudi korist in škoda za otroke,” je povedala.

Menim, da nam zdaj ne bo nič koristilo, če bomo s prstom kazali, kaj je bilo. Pomembno je, kako priti čim lažje iz zdravstvene krize,” je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Napovedal je, da bodo sodelovali pri vsem, kar pomaga državljanom.

Koordinator Levice pa je tudi v izjavi ponovil, da je danes Janša predvsem povedal,da ne razume državljanov”. Ob tem je izpostavil komunikacijo, spomnil na razglasitev epidemije na družbenem omrežju Twitter, politična obračunavanja in kadrovanje.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sporočil, da trenutno poteka dopisna seja vlade. Epi razmere ostajajo resne, zato bo vlada primorana podaljšati trajanje epidemije. “Vlada bo glede na trenutne epidemiološke razmere morala podaljšati epidemijo za 30 dni,” je dejal.

Vir: STA, Twitter