Search
Close this search box.

Jutri nevarnost pozebe, v nadaljevanju tedna toplo in sončno vreme

Proti jutru so se začela pojavljati padavine, ki so dopoldne od severa hitro slabele, čez dan postopno povsod ponehale, popoldan pa se bo od severa oblačnost hitro trgala. Kakšno vreme pa nas čaka v nadaljevanju tedna?

Nad Balkanom, osrednjim in vzhodnim Sredozemljem se nahaja območje visokega zračnega pritiska, ki slabi. Nad Pirenejskim polotokom je šibko območje nizkega zračnega pritiska z nestabilnim vremenom, ki ga povzroča odcepljeno jedro hladnega zraka, zahodno od polotoka. Nad Britanskim otočjem se krepi anticiklon, ki se bo sredi tedna razširil proti našim krajem. Nad severno Evropo je obsežno ciklonsko območje. Izrazita hladna fronta je nad srednjo Evropo in se od severa proti jugu hitro približuje našim krajem. Slovenijo je od severovzhoda dosegla danes zjutraj in do dobra premešala in ohladila ozračje, do popoldneva pa nas bo že prešla. Za njo se bo nad nami krepil anticiklon.

 Zjutraj so nas zajele padavine, popoldan pa bo že sončno

Proti jutru so se na severovzhodu Slovenije začele pojavljati padavine, ki so se zjutraj in dopoldne hitro širile proti jugu države. Zapihal je severovzhodni veter. Od severovzhoda nas je hitro zajela tudi ohladitev. Temperature so se ob prehodu fronte, predvsem ob močnejših padavinah, zjutraj in dopoldne prehodno, tudi ponekod po nižinah spustile v bližino ledišča. Meja sneženja se je na Štajerskem, Koroškem, Notranjskem in Dolenjskem spustila do okoli 400 m nadmorske višine, lokalno ob močnejših padavinah, za krajši čas, tudi do nižin. Drugod se je meja sneženja spustila do nadmorske višine med 600 in 1100 m. Najmanj padavin je bilo na Primorskem.

Dopoldan so od severa padavine hitro slabele in bodo čez dan postopno povsod ponehale, najkasneje na jugu države. Popoldan se bo od severa oblačnost hitro trgala. 

Jutri zjutraj velika nevarnost pozebe

V noči na sredo se bo povsod zjasnilo, veter se bo polegel. V višinah bo nad nami še vztrajal hladen zrak. Temperature bodo do sredinega jutra v večjem delu Slovenije padle pod ledišče. Po nižinah v notranjosti Slovenije se bodo najnižje jutranje temperature večinoma gibale med 0 in -3 °C, v zatišnih legah do -5 °C. Obstaja velika nevarnost pozebe.

V nadaljevanju tedna sončno in zelo toplo vreme

V nadaljevanju tedna se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega pritiska. Prevladovalo bo sončno vreme. V četrtek bodo zapihali vetrovi zahodnih smeri in nad naše kraje prinesli občutno toplejši zrak. Temperature se bodo hitro dvignile nad 20 °C. V petek bodo dnevne temperature ponekod presegle 25 °C. Ob koncu tedna bo še toplo a bo na nebu že več oblačnosti. 

FOTO: neurje.si

VIR: neurje.si

Dogodki