Janša za petek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost o covidu-19 in nezakonitih migracijah

Sredine vnovične rekordne številke odkritih okužb z novim koronavirusom je premier Janez Janša na Twitterju pospremil z napovedjo seje Sveta za nacionalno varnost za petek ob 15. uri. Na njej bodo namreč razpravljali o razmerah, v katerih je Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa. Na dnevnem redu je tudi razprava o nezakonitih migracijah.
IMG_4156

V sredo so v Sloveniji opravili 3665 testov na okužbo z novim koronavirusom, 387 jih je bilo pozitivnih. Gre za novo rekordno številko v dnevnem prirastu novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 131 bolnikov s covidom-19, 21 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. En bolnik s covidom-19 je v sredo umrl.

V torek je število okužb prvič preseglo 300, v sredo se je že približalo 400. Viša se tudi odstotek pozitivnih testov, v sredo jih je bilo med opravljenimi testi 10,59 odstotka pozitivnih.

Vlada je sicer danes na dopisni seji sprejela nove omejitvene ukrepe. Od petka bo tako zbiranje omejeno na največ 10 ljudi. Zbiranja oz. prireditve z udeležbo do 500 ljudi bodo možne v primeru pozitivnega mnenja NIJZ, a bo na teh dogodkih prepovedana strežba pijače in hrane, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Napovedal je tudi strožji nadzor na petkovih protestih.

V gostinskih lokalih bodo lahko po novem stregli hrano in pijačo le gostom, ki sedijo za mizo. Pri tem bodo morali gosti vzdrževati najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje, če seveda ne gre za osebe iz istega gospodinjstva. Omejeno pa bo tudi največje število strank v trgovinah, bankah in drugih javnih ustanovah in sicer na eno osebo na 20 kvadratnih metrov.

Glede nezakonitih migracij pa je Hojs že minuli teden opozoril, da je organiziran trg za tihotapljenje migrantov v polnem razcvetu. Spomnil je tudi, da si ministrstvo še vedno želi aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija.

Na ministrstvu sicer iščejo še druge možnosti.Ugotovili smo, da schengenski zakonik dopušča nadzor nad mejami tudi drugim državnim organom, ne zgolj policiji,” je za Televizijo Slovenija dejal Hojs. Na MNZ so pojasnili, da je mislil finančno upravo, inšpektorate in tudi vojsko.

Od začetka leta do 15. septembra je policija sicer obravnavala 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem obdobju v prejšnjih letih so jih obravnavali manj, lani 10.906, leta 2018 6424, leta 2017 pa 1232. V letošnjem letu med tujci prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana, so še pojasnili na policiji.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.