Janša napovedal znižanje funkcionarskih plač, izplačilo kriznega dodatka in dvojne plače

Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je danes na Twitterju zapisal Janša. Napovedal je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač.
Janez Janša 4 foto sds

Janša: Vlada v ponedeljek o novih ukrepih, tudi znižanje plač funkcionarjev za 30%

“Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki,” je napovedal premier in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino za pomoč ministrstvom. Vodil jo bo Matej Lahovnik. Vlada ob tem pripravlja tudi rešitve za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so se o usmeritvah v petek prvaki koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in Desus že uskladili.

Potem ko je vlada v četrtek sklenila plače ministrov in državnih sekretarjev umestiti v najvišji plačni razred, je sedaj napovedala znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Za čas epidemije je napovedala tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Preberite tudi: Ministri in državni sekretarji po novem z najvišjimi možnimi plačami

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo, je napovedala.

Preberite tudi: V pripravi ukrep, ki bo še bolj omejil gibanje prebivalstva in javno življenje

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Štefan Perčič
Štefan Perčič
21. marca, 2020 14:29

Ja normalno Lahovnik ! Prijatelji si morajo vendar pomagati ! Kako in zakaj ? Ženi teh dveh bivših ” sovražnikov”( Zares- SDS) sta najboljši prijateljici !? Vprašajte sosede !

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.