Search
Close this search box.

Izrazita hladna fronta bo poskrbela za vremensko pestro soboto. Meja sneženja se bo naglo spuščala

Naše kraje bo danes dopoldan dosegla izrazita hladna fronta. Padavine se bodo okrepile in razširile nad vso državo. Vmes bodo sprva tudi nevihte z nalivi in sodro. Meja sneženja se bo naglo spuščala. Ponekod bo zapihal okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem močna burja.

Vremenska slika nad Evropo

Nad Skandinavijo je obsežno in globoko ciklonsko območje. Nad Alpami se nahaja izrazita hladna fronta, ki bo danes čez dan prešla naše kraje.  Nad severno Italijo nastaja sekundarno ciklonsko območje. Za hladno fronto se bo nad nami okrepil anticiklon.

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

Dopoldne bo severno Slovenijo dosegla izrazita hladna fronta. Padavine se bodo iz smeri Avstrije okrepile in se tekom dneva širile proti jugu in jugozahodu. Ob prihodu hladne fronte bo zapihal okrepljen veter severnih smeri, ki bo izrazitejši v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah. Tam lahko v sunkih, na izpostavljenih mestih, doseže hitrosti med 70 in 90 km/h. Na Primorskem bo popoldne in proti večeru zapihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih, v sunkih, dosegala hitrost okoli 100 km/h. Ponekod bodo ob prihodu hladne fronte nastajale tudi nevihte z močnejšimi nalivi in sodro. 

Močan veter je ponekod podiral drevesa in odkrival strehe že v petek, o čemer smo poročali TUKAJ.

Temperature se bodo pred hladno fronto gibale med 13 in 18°C, po prehodu vremenske fronte pa se bo zelo hitro ohladilo. Popoldne se bodo temperature gibale le med 2 in 7 °C. Meja sneženja se bo spustila do okoli 900 m nadmorske višine, na Notranjskem in Kočevskem pa bo ob močnejših padavinah snežilo do okoli 500 m nadmorske višine. Tam lahko nad okoli 800 m nadmorske višine zapade od 10 do 20 cm novega snega, v goratih predelih severozahodne Slovenije bo nad 1200 m nadmorske višine zapadlo od 20 do 40 cm novega snega. Na Pohorju bo zapadlo do 10 cm snega. Pobeli lahko tudi najnižje ležeče dele na Kočevskem in Notranjskem. Del Primorske avtoceste bo lahko pozno popoldne in zvečer zasnežen. 

Padavine bodo zvečer od severa slabele in v prvem delu noči že večinoma ponehale, najkasneje na jugovzhodu Slovenije. Oblačnost se bo hitro trgala.

Vir: Neurje.si

Dogodki