Search
Close this search box.

Iz rekordnega slovenjgraškega proračuna v 2022 tudi rekordno visok znesek za ceste (VIDEO)

Mestna občina Slovenj Gradec v 2022 vstopa z že potrjenim rekordno visokim proračunom v višini 39 milijonov evrov. Ta je tako visok predvsem zaradi velikih projektov, podprtih z evropskimi in državnimi sredstvi. Bo pa občina kar 2,1 milijona evrov namenila tudi za cestno infrastrukturo, kar je prav tako največ doslej, so povedali na občini.

Podrobnosti na zadnji seji mestnega sveta potrjenega proračuna za prihodnje leto in druge načrte občine je vodstvo edine koroške mestne občine predstavilo na današnji novinarski konferenci.

VIDEO: Izjava župana Tilna Kluglerja glede proračuna 2022

Župan Tilen Klugler je ob načrtovanih rekordnih zneskih izrazil zadovoljstvo, prav tako ob dejstvu, da je proračun zelo investicijsko naravnan, saj za naložbe namenjajo dobrih 62 odstotkov proračuna, kar je prav tako najvišji delež doslej. Ob tem je poudaril, da v proračunu ohranjajo vse dosedanje dejavnosti in da si prizadevajo za razvoj mestnega in podeželskega dela občine.

VIDEO: Izjava župana glede investicij

Med največje naložbe občine, ki so podprte tudi z evropskimi in državnimi sredstvi in ki so nekatere že v teku, spadajo gradnja bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, ureditev ultrafiltracije vode ter izgradnja dodatnih kolesarskih poti po mestu in ureditev ulic v okolici mestnega središča v okviru projekta trajnostne mobilnosti.

Projekt izgradnje bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, ki je ocenjen na 8,8 milijona evrov, je največji projekt v zgodovini občine. Po načrtih bo zaključen do poletne sezone 2022.

Med večje naložbe v prihodnjem letu spadata tudi projekta gradnje prizidkov k Tretji osnovni šoli in Osnovni šoli Podgorje, za kar je občina pridobila državno sofinanciranje, sicer pa po napovedih župana načrtujejo tudi nekatera vlaganja v druge šole na območju občine.

Župan je predstavil tudi načrte za gradnjo podzemne garažne hiše pri upravni enoti, pri čemer je občina za ureditev dokumentacije za ta projekt v proračunu 2022 predvidela 155.000 evrov. Napovedal je tudi skorajšnjo ureditev problematike depojev za Koroško galerijo likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej.

Občina bo v letu 2022 poslovala z načrtovanim primanjkljajem v višini 5,1 milijona evrov, od tega bo znesek neto zadolževanja znašal 3,6 milijona evrov, primanjkljaj pa bo pokrila tudi z 1,5 milijona evri neporabljenih sredstev iz letošnjega leta.

Kot so danes pojasnili na občini, se bo občina v prihodnjem letu neto zadolžila do višine sredstev, ki jih potrebuje kot lastno udeležbo pri velikih evropsko podprtih projektih. “Če teh evropskih projektov v našem proračunu ne bi bilo, potem tudi zadolževanja skorajda ne bi bilo,” je dejal župan.

Med razmeroma manj vidne, a precejšnje odhodke spadajo tudi vlaganja v sanacijo plazišč na območju občine. Od leta 2015 je občina za to področje namenila 2,3 milijona evrov, od tega je bilo 1,1 milijona evrov sredstev ministrstva za okolje in prostor, ostalo je občina zagotovila sama. V letu 2022 je za sanacijo plazišč predvidela 300.000 evrov lastnih sredstev, je povedal vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve na občini Darko Sagmeister.

Posnetek celotne tiskovne konference najdete TUKAJ.

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec v 2022 vstopa z že potrjenim rekordno visokim proračunom v višini 39 milijonov evrov. Ta je tako visok predvsem zaradi velikih projektov, podprtih z evropskimi in državnimi sredstvi. Bo pa občina kar 2,1 milijona evrov namenila tudi za cestno infrastrukturo, kar je prav tako največ doslej, so povedali na občini.