Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu občina in bolnišnica načrtujeta dve garažni hiši v mestu

Že več let v Slovenj Gradcu iščejo rešitve, kako zagotoviti več parkirnih mest v širšem središču mesta in v bližini bolnišnice. Z dogovarjanjem, a hkrati z dvema ločenima projektoma občina in bolnišnica načrtujeta dve predvidoma povezani parkirni hiši s skupno okoli 450 parkirišči. Bolnišnica ob tem načrtuje še dodatne prostore za svojo dejavnost.

Z aktualnimi in načrtovanimi naložbami je vodstvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec prejšnji teden seznanilo svet zavoda, danes pa o tem in drugih zadevah spregovorilo na novinarski konferenci.

Bolnišnica načrtuje, da bo parkirna mesta v dveh kletnih etažah uredila na območju, kjer bo najprej porušila objekt, imenovan klošter, in zgradila nadomestno stavbo. V teku je priprava projektne dokumentacije, v bolnišnici pa predvidevajo, da bodo gradbeno dovoljenje dobili maja 2022, je na današnji novinarski konferenci povedal pomočnik direktorja bolnišnice za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti Ksandi Javornik.

V nadomestnem objektu, ki bo zrasel nad etažama s parkirišči, pa načrtujejo prostore laboratorijev in ambulant, paliativni oddelek na 1600 kvadratnih metrih, prav toliko bo imel tudi negovalni oddelek, v 4. nadstropju pa načrtujejo prostore za predstojnike in upravo.

Bolnišnica bo z ureditvijo podzemne garažne hiše in zunanjimi parkirišči skupaj zagotovila okoli 230 za zaposlene in obiskovalce prepotrebnih parkirnih mest. Skupno je gradnja podzemne garažne hiše in nove stavbe po idejni zasnovi ocenjena na 15 milijonov evrov. Bolnišnica načrtuje, da bo sredstva za projekt uspela dobiti na napovedanem razpisu pristojnega ministrstva za vlaganja v zdravstvo, gradnja pa bi nato lahko tekla v letih 2023 in 2024. Zatem bi se v bolnišnici lahko lotili tudi že dolgo načrtovane naložbe na območju starega kirurškega bloka.

Poleg te podzemno garažno hišo v neposredni bližini bolnišnice, predvidoma pod zdajšnjim parkiriščem pri upravni enoti, načrtuje tudi Mestna občina Slovenj Gradec, ki je za svoj projekt že naročila idejno zasnovo. Skupno bi tako v obeh parkirnih hišah zagotovili okoli 450 parkirnih mest, je danes povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler.

VIDEO: Izjava župana Tilna Kluglerja glede investicij v MO Slovenj Gradec, med drugim tudi glede garažne hiše

Omenjene bolnišnične naložbe pa niso edine aktualne. Med drugim bolnišnica načrtuje tudi prizidek k bolnišnici z nakupom gama kamere. Prizidek bo umeščen med stavbo internega oddelka in upravo. Vrednost projekta je skupaj z opremo 4,3 milijone, projekt bo končan do konca septembra 2022.

V torek ob 11. uri pa bodo pri bolnišnici odprli nov objekt centra za zgodnjo obravnavo otrok in razvojne ambulante, vreden 630.000 evrov. Tam bodo na enem mestu združili zdaj razpršene dejavnosti, povezane z zgodnjo obravnavo otrok.

Medtem se razmere na covidnem oddelku slovenjgraške bolnišnice v zadnjem obdobju nekoliko umirjajo, saj beležijo upad hospitaliziranih bolnikov. Danes zjutraj so zdravili sedem covidnih bolnikov na intenzivni negi, še 21 pa na navadnem oddelku. Trenutno večjih kadrovskih težav za zagotavljanje delovne sile na covidnem oddelku nimajo, še vedno pa so v bolnišnici ustavljeni vsi nenujni programi.

Direktor bolnišnice Janez Lavre je svet zavoda seznanil tudi z nakupom dodatnih petih ventilatorjev. V zvezi s tem je danes na novinarsko vprašanje opisal okoliščine, ki so kazale na dodatne potrebe, zato se je bolnišnica odločila za postopek javnega naročanja, a brez predhodne objave razpisa, ampak z neposrednimi pogajanji.

Kot je danes pojasnil Lavre, so pozvali dva dobavitelja, s katerima je bolnišnica v preteklosti že sodelovala. Bolnišnica je nato kupila pet ventilatorjev, pri tem pa je bila po Lavretovih besedah ključna najnižja cena in rok dobave, ki je bil tri dni. Trenutno ima bolnišnica skupno 25 ventilatorjev in tri prenosne.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
2 let nazaj

Bravo direktor, samo tak naprej!

Dogodki

Že več let v Slovenj Gradcu iščejo rešitve, kako zagotoviti več parkirnih mest v širšem središču mesta in v bližini bolnišnice. Z dogovarjanjem, a hkrati z dvema ločenima projektoma občina in bolnišnica načrtujeta dve predvidoma povezani parkirni hiši s skupno okoli 450 parkirišči. Bolnišnica ob tem načrtuje še dodatne prostore za svojo dejavnost.