Search
Close this search box.

 Iz prodaje so odpoklicali čevapčiče in suhe fige

Iz odprodaje so odpoklicali suhe fige in čevapčiče.
Fotografija je simbolična

Odpoklic suhih fig

Suhe fige so bile odpoklicane zaradi presežene vrednosti aflatoksinov, je navedeno na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Aflatoksini so strupi, ki jih izločajo plesni, predvsem Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. Aflatoksini so genotoksični in rakotvorni, pojavljajo pa se v živilih, ki so bila onesnažena z plesnijo pred ali po nabiranju. Največkrat se pojavljajo v oreščkih, koruzi, rižu, figah, začimbah, tudi surovih rastlinskih oljih iz navedenih oreščkov, kakavovih zrnih, živil, večinoma iz dežel z vročim in vlažnim tropskim oziroma subtropskim podnebjem.

Podatki o izdelku

Ime živila: Fige suhe Natura, 200 g
Rok uporabe: 30.12.2022
Proizvajalec: Marjan Voće d.o.o.
Izdelek je bil v prodaji: Trgovska veriga Tuš

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino, svetujejo pri ZPS.

FOTO: ZPS

Odpoklic čevapčičev

Podjetje Lidl Slovenija pa je iz prodaje odpoklicalo čevapčiče proizvajalca Meso Kamnik v 480-gramski embalaži. Izdelek je umaknjen iz prodaje zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije salmonela.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja odvzela vzorec mesnega pripravka »Čevapčiči, 480g«.  Analiza izvedena v uradnem laboratoriju NVI je dokazala prisotnost bakterije Salmonelle enterica, zato je prodajalec Lidl Slovenija, pričel z odpoklicem živila iz prometa.

Serijska oznaka izdelka je 2205, rok uporabe pa 31. 5. 2022.

Podjetje kupce prosi, da izdelka zaradi možnega tveganja za zdravje ne uživajo ter ga vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kjer jim bodo povrnili stroške.

Dogodki

Iz odprodaje so odpoklicali suhe fige in čevapčiče.