Search
Close this search box.

Iz poplavljenega hotela Korošica med poplavami reševali ujete turiste (FOTO)

Župan Občine Dravograd, Anton Preksavec, posreduje informacije o pomembnih aktivnostih v občini, po katastrofalnih poplavah.

Štirinajst dan intervencije je za nami. Intervencije, ki jo je sprožila največja naravna ujma v novejši zgodovini občine. Katastrofa, ki je prizadejala čisto vsako Krajevno skupnost v občini. Apokalipsa, ki je poleg vsega hudega sprožila tudi tisto najlepše. Pomoč sočloveku, ko jo je ta najbolj potreboval.

V vseh teh dneh je dnevno na terenu naloge zaščite in reševanja ter odstranjevanja posledic neurja opravljalo povprečno 260 gasilcev, vojakov, prostovoljcev, pogodbenih izvajalcev in članov štaba CZ.

Okvirno so opravili več kot 45.000 prostovoljnih ur dela. Če k temu dodajo še Slovensko vojsko in vse pogodbenike, je ta številka krepko čez 50.000 ur. Ur, ki so jih vložili v odpravo posledic na Ronetu, Podklancu, Žabji vasi, Bukovski vasi, Selovcu, Otiškem vrhu, Črneški gori, Trbonjah, Sv. Danijelu, Vratih, Velki, Ojstrici, Goriškem vrhu, Libeliški gori, Pod Gradom, Sv. Boštjanu, v industrijski coni Otiški Vrh in verjetno še kje. Z eno besedo v celotni občini.

Z gradbenim strojem so reševali tudi turiste ujete v poplavljenem hotelu Korošica, jim poiskali namestitev ter poskrbeli za njihov varen povratek domov. Tudi za tiste, ki so v prvih dneh obtičali v Dravogradu in niso mogli naprej.

Mnogi od njih na povratku iz dopustov ali koncerta v Velenju. “Spomnim se družine iz Madžarske z dvema dojenčkoma, ki smo jim pomagali in poiskali prenočišče v hotelu Traberg. Pa zaskrbljenih obrazov naših ljudi in joka otrok, ki smo jih evakuirali iz Mariborske ceste, Boštjana, Koroške ceste, Meže in jih nastanili v športni dvorani Špic D, hotelu Traberg in Dvorcu Bukovje,” se je spomnil Anton Preksavec.

Onkoloških bolnikov, ki so jih naši gasilci na nosilih nosili čez plazove do reševalnih vozil. Urejanja zasilne obvoznice mimo Imonta čez tire pri podjetju InnoDuler in naprej proti Šentjanžu. Ogromnega napora in tudi opozoril s strani pristojnih glede moje odgovornosti, če odpremo nov most v Industrijski coni brez opravljenega tehničnega pregleda, ter s tem povežemo Dravsko dolino z Mislinjsko. Tisočev klicev, da se nam uredi montažni most čez Mislinjo. Ogromno zgodb in spominov je nastalo v teh 14 interventnih dneh. Prizorov, ki jih nikoli ne pozabim,” je nadaljeval župan.

Vsi so dnevno vlagali enormne napore v odstranjevanju posledic z željo, da se v čim krajšem času stanje v občini povrne v vsaj približno normalo.

Spisek plazov v občini se je trenutno ustavil pri 242, od teh je pregledanih in tudi sprejetih sanacijskih ukrepov na 166-ih. Evakuiranih je ostalo še 35 oseb.

Intervencijska dela potekajo na več cestnih odsekih, prioriteta je, da čim prej pridejo do odrezanih stanovanjskih objektov in domačij ter saniramo odseke, kjer so neposredno ogroženi stanovanjski objekti. Sledi popravilo cestnih odsekov kjer potekajo šolske poti, saj je začetek šole pred vrati. V kolikor določenih cestnih odsekov do takrat ne bo možno urediti do te mere, da bi lahko zagotavljali varne prevoze, bodo iskali dodatne rešitve.

V naslednjem tednu pričnejo z deli na več mestih, izdelava AB pilotov, zabijanje tirnic, izvedba lesenih kašt. Pred njimi je še ogromno dela, zato bo zaradi odprave posledic potrebno sprejeti tudi rebalans proračuna in verjetno časovno zamaknit kakšen že planiran projekt. Veliko je seveda odvisno od države in čimprejšnjega povračila stroškov ocenjene škode. V nasprotnem, bo občina morala sama zagotavljati sredstva, kar pa bo imelo velik vpliv na likvidnost in izvedbo že načrtovanih projektov.

Zavedajo se, da je potrebno dokončati projekt poslovne cone Otiški Vrh II, kjer dela zaradi poteka začasne obvoznice in poškodb, ki jih je povzročila reka Mislinja stojijo. Tukaj pričakujejo razumevanje tako države kot EU, da pogodbenih rokov ne bodo dosegli, in da jim zaradi višje sile ne bo potrebno vračati pridobljenih sredstev.

Še informacija za lastnike gozdov. Zavod za gozdove bo po uradni dolžnosti podaljšal odločbe vsem lastnikom gozda, ki jim je bila izdana odločba za sanitarni posek po vetrolomu ali lubadarju poškodovanih dreves, in v postavljenem roku ne bo možen posek ter odvoz lesa zaradi vremenskih ujm. Lastniki gozda bodo tako prejeli nove odločbe s podaljšanim rokom.

“Pred nami je ogromno dela, tako na terenu kot tudi v pisarni. Potrebno bo izvest popise vse prijavljene škode tako na objektih kot ostali infrastrukturi, izpolnit ogromno tabel in vnest množico podatkov, da bomo lahko, upam da, čimprej prišli do obljubljenih sredstev, je opisal nadaljnjo delo župan.

Z včerajšnjim dnem delo širšega štaba CZ preneha, ožji del štaba še ostaja aktiven, prav tako ostaja aktivna dežurna številka CZ 08 22 70 001. To ne pomeni, da se z deli preneha, ampak se le ta prenašajo na strokovne službe Občine, JKP, Zavoda za gozdove, VGP Drava in ostale pristojne službe.

Ob tem se je župan Anton Preksavec tudi zahvalil. Zahvalo objavljamo v celoti.

S tega mesta izražam veliko zahvalo vsem gasilkam in gasilcem, prostovoljkam in prostovoljcem, Slovenski vojski, članom štaba CZ, pogodbenikom, Občinski upravi, geomehanikom, ZD Dravograd, DSO Črneče, Dom Sv. Eme, številnim donatorjem, kmetijam, gostincem, OŠ Dravograd in društvom, ki so nam velikodušno donirali ali pripravljali hrano v vseh teh dneh. Dnevno tudi do 350 obrokov. Hvala tudi vsem, ki ste donirali prepotrebno pomoč v oblačilih, hrani, sanitetnem materialu, izdelkih za osebno higieno, zdravilih, vodi, orodju, gradbeni mehanizaciji in materialu, škornjih, beli tehniki, razvlaževalcih, denarnih sredstvih in številni drugi opremi. Globok priklon.

Posebna zahvala tudi vsem, ki ste odstopili stanovanja, lastniku hotela Traberk -SGP Pokeržnik, Slovenskim železnicam, JZ Dravit in vsem ostalim, kateri ste omogočili nastanitev tako za evakuirane osebe kot tudi slovensko vojsko.

Vsem VELIK hvala v mojem kot tudi v imenu Občank in Občanov, še posebej tistih, ki jih je ta katastrofa tudi osebno prizadela. Dokazali smo, da skupaj znamo in zmoremo. Srčno si želim takšne enotnosti tudi takrat, ko ne delujemo v izrednih razmerah. Upam, da v zahvali koga nisem izpustil, če se je to zgodilo, verjemite da ni namerno. Zame ste vsi HEROJI.”

Verjamem in vem, da je mogoče vedno delati bolje, vendar vedite, da smo v koordinacijo in organizacijo odprave posledic te apokalipse vložili vso svoje znanje in srce. V kolikor smo storili kakšno napako, prosim da sprejmete moje opravičilo. Celoten štab CZ Dravograd je dihal kot eden, vendar odgovornost za morebitne napake v celoti prevzemam nase.”

“Lahko je biti župan, če imaš ob sebi tako srčno »vojsko«.”

Besedilo: Anton Preksavec

Fotogalerija

Dogodki

Župan Občine Dravograd, Anton Preksavec, posreduje informacije o pomembnih aktivnostih v občini, po katastrofalnih poplavah.