Search
Close this search box.

Irena Grmek Košnik: Strokovna skupina je vladi predlagala novo rahljanje ukrepov

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 3642 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 491 okužb. V bolnišnicah zdravijo 477 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan pa je padlo na 549. To pomeni, da Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja ukrepov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je s 606 znižalo na 549, s čemer sta izpolnjeni obe merili za prehod države v rumeno fazo ‒ manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 in sedemdnevno povprečje okužb pod 600.

O nadaljnjih spremembah ukrepov bo vlada odločala na sredini seji, pred tem se bo posvetovala tudi s strokovno svetovalno skupino. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Televizijo Slovenija povedal, da bi se lahko nekoliko omililo omejitev zbiranja, ki je zdaj omejeno na 10 ljudi.

Po navedbah epidemiologinje Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi. “Nekatere občine so oranžne, rumene, nekatere ostajajo rdeče,” je razložila na novinarski konferenci in dodala, da najpomembnejši vir okužb ostaja lokalni vir. Povedala je tudi, da je strokovna skupina vladi predlagala novo rahljanje ukrepov. “Vendar bi bilo nelojalno, da o tem govorim jaz, to bo prišlo v javnost prek vladne strokovne skupine,” je povedala.

Kljub boljšim podatkom sicer še vedno ostajajo razlike med regijami. Kot je še pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, ima najslabša regija, primorsko-notranjska, več kot enkrat slabše sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev kot najboljša regija, ki je trenutno posavska.

Vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana Leon Cizelj pa je pojasni, da smo prvič po 15. oktobru lani smo prišli na 550 potrjenih okužb na dan, ocenjeno dnevno število okužb pa je 2000. Kot je bo tem pojasnil, se je od 1. aprila do danes reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, znižalo z 1,2 na 0,85. To smo po njegovih navedbah dosegli predvsem s samozaščitnim obnašanjem in prvomajskimi prazniki, ki so delovali kot malo zaprtje države.

Po njegovem mnenju pa je ključno vlogo pri zniževanju reprodukcijskega števila odigralo 11-dnevno zaprtje v začetku aprila. Brez tega bi bilo v tem trenutku v bolnišnicah okoli 1000 bolnikov, do številke okoli 500 in rumene faze, kjer smo danes, pa bi prišli šele v sredini junija.

Cizelj pričakuje, da se bo število bolnikov v bolnišnicah še naprej zmanjševalo, to pa je povezano tudi s cepljenjem. “Hitreje ko bomo cepili, hitreje bodo številke padale,” je še dodal. Trenutno tedensko zaradi cepljenja postane imunih na covid-19 približno 50.000 ljudi. Zeleno fazo sproščanja ukrepov bi lahko s trenutnimi trendi dosegli v začetku poletja, a kot je poudaril Cizelj, je to težko napovedovati.

VIR: Vlada RS, MMC RTV SLO, STA

Dogodki

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 3642 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 491 okužb. V bolnišnicah zdravijo 477 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan pa je padlo na 549. To pomeni, da Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja ukrepov.