Search
Close this search box.

Inovativni mladi kmet Gregor Slavec prvi Slovenec z evropsko nagrado za mlade kmete

Na 7. Evropskem kongresu mladih kmetov, ki je v hibridni obliki potekal iz Evropskega parlamenta v Bruslju, je Gregor Slavec prejel evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.
Gregor Slavec na njegovi kmetiji

Kongres, ki je letos potekal pod naslovom Mladi kmetje kot vzor odpornosti, je en najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva in razvoja podeželja v EU, saj poudarja ključno vlogo, ki jo imajo mladi za prihodnost evropskega kmetijskega sektorja in razvoja podeželja. Na kongresu je sodelovalo več kot 400 udeležencev  iz vse Evrope, poleg mladih kmetov še oblikovalci politik ter predstavniki krovnih evropskih in državnih kmetijskih stanovskih organizacij ter predstavniki evropskih institucij. Slovenijo so na kongresu predstavljali Gregor Slavec kot prejemnik naziva Inovativni mladi kmet 2021 (IMK), predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine kot nosilci slovenskega izbora IMK s predsednico Anjo Mager na čelu, ter Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu (SLS/EPP) kot slovenski ambasador kongresa.

Evropska nagrada za mlade kmete, ki se podarja na kongresu, izpostavlja in nagrajuje mlade kmete za trajnostne in inovativne rešitve ter prakse, ki odgovarjajo na izzive, s katerimi se sooča kmetijski sektor. To so menjava generacij, blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, prehranska varnost, tehnološki napredek in razvoj podeželja. Nagrada je bila uvedena leta 2012, da bi bolje prepoznali osrednjo vlogo, ki jo imajo mladi kmetje na podeželju, in priznali inovativne pristope, ki jih uporabljajo pri svoji kmetijski dejavnosti. Podeljuje se za tri področja: najboljši digitalni projekt, najbolj odporen projekt in najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Preberite tudi: Naziv Inovativni mladi kmet je prejel Gregor Slavec. V izboru sodelovala tudi Korošica

Gregor Slavec ob slovesni podelitvi IMK naziva v predsedniški palači

Gregor Slavec je prejel nagrado za obuditev kmetijskega gospodarstva v Knežaku, ki ga je prevzel leta 2016. Ob prejetju nagrade je povedal: »Tako, kot sem nepričakovano prejel naziv Inovativni mladi kmet 2021 v Sloveniji, tako me je danes ponovno presenetila Evropska nagrada za mlade kmete. Neverjetno! Sam imam sicer od samega začetka mojega kmetovanja jasno zastavljene cilje, a tovrstnih nagrad in priznanj nisem imel med njimi; zato je tudi ta današnja EU nagrada zame povsem nepričakovana. Upam in si močno želim, da bo ta nagrada delček enega mojega cilja oz. spodbuda, da bi čim več mladih prevzelo kmetije in jih uspešno vodili; le pogumno! Iskrena hvala vsem, ki so mi pomagali spisati to zgodbo v Evropi, predvsem Zvezi slovenske podeželske mladine in evropskemu poslancu g. Francu Bogoviču!”

Ekološka, didaktična kmetija Slavec je tradicionalna mešana kmetija, ki se ukvarja z živinorejo, sadjarstvom in izobraževanjem. Vzgajajo slovenske avtohtone pasme živali (cikasto govedo, drežniške koze, srnaste koze, bovške ovce, kranjske čebele in štajerske kokoši). Na kmetiji gostijo organizirane skupine obiskovalcev, katerim posredujejo zanje o pomenu ekološkega kmetovanja, organizirajo pa tudi tematske delavnice.

Anja Mager, predsednica Zveza slovenske podeželske mladine je ob tem dejala: “Skupaj z evropskim poslancem Francem Bogovičem imamo že dlje časa neformalni dogovor, da na prestižno tekmovanje prijavimo zmagovalca projekta IMK. Letos smo tako prijavili izjemnega Gregorja Slavca – mladega kmeta, ki kmetuje s srcem in pri tem vedno stremi k optimizaciji ter skrbno varuje okolje. V samo prijavo vedno vložimo veliko truda, zato nas je novica o prejemu nagrade izjemno razveselila. Ne-le zaradi potrditve našega dela, temveč predvsem, ker si Gregor nagrado za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij resnično zasluži. Mladi kmetje kot je Gregor imajo s svojim razmišljanjem in načinom kmetovanja osrednjo vlogo pri razvoju podeželja ter pri doseganju ciljev Evropskega zelenega dogovora in prav je, da je njihova vloga prepoznana in cenjena. Gregorju še enkrat iskreno čestitamo in mu želimo, da mu evropska nagrada da še dodaten zagon za nadaljevanje svojega poslanstva – kmetovanja. Gregor, ponosni smo nate!”

Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu in slovenski ambasador projekta pa je ob tem, da je Evropska nagrada prvič šla v slovenske roke, povedal:  “Iskrene čestitke Gregorju ob prejemu prestižne nagrade na Evropskem kongresu mladih kmetov. Gregorjeva kmetija je bila prepoznana kot “najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij”. Gregor kmetuje na območju, kjer so težki pogoji za kmetijstvo. Kmetijo je prevzel od starega očeta in jo razvija praktično od začetka. Na ekološki kmetiji je uspešno razvil inovativne produkte, s katerimi je prepričal kupce, tako da njegova kmetija zagotavlja dve delovni mesti. Reja avtohtonih pasem živali, ekološko kmetovanje in Gregorjevo navdihujoče predstavljanje njegove kmetije so dovolj velik magnet, da danes številni mladi radi obiščejo kmetijo in spoznajo vlogo kmetijstva v družbi. Iskrene čestitke tudi Zvezi slovenske podeželske mladine, predsednici Anji Mager in vsej ekipi ZSPM, za odlično sodelovanje ter dogovor, da slovenskega inovativnega kmeta, ki ga izberete na vašem izboru, kandidiramo na Evropskem kongresu mladih kmetov. Gregor je četrti Inovativni kmet iz Slovenije, ki ga predstavljamo na kongresu, in prvi, ki je prepričal strokovno žirijo, da je najboljši, in zmagal. Čestitke!”

Posnetek kongresa: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=430186928744622

Besedilo: ZSPM

Na 7. Evropskem kongresu mladih kmetov, ki je v hibridni obliki potekal iz Evropskega parlamenta v Bruslju, je Gregor Slavec prejel evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.